30
Nov
2016

Besparen op binnenverlichting kan op tal van manieren, niet alleen met LED. Gedegen inzicht in de (technische) mogelijkheden van energiezuinige verlichting is daarvoor noodzakelijk. Leer in deze cursus over de werking van verschillende soorten verlichting, de technische begrippen en de bijbehorende berekeningen.

Inhoud

Het elektriciteitsverbruik van de binnenverlichting van gebouwen is substantieel. In kantoorgebouwen, ziekenhuizen en scholen bedraagt het verbruik van conventionele verlichting 30-50% van het totale elektriciteitsverbruik. Met het toepassen van energiezuinige verlichting zijn forse besparingen mogelijk, zowel op het elektriciteitsverbruik, als op de kosten voor onderhoud.

De cursus behandelt:

– Technische begrippen: lumen, lux, candela en hun verbanden. Kleurendriehoek, kleurtemperatuur, kleurweergave en kleurpunt.
– Solid State light (LED): werking en eigenschappen, voor- en nadelen vs conventionele verlichting, systeemrisico’s.
– Kwaliteitsaspecten: Led: levensduur, kleurtemperatuur, kleurweergave, Driver: harmonischen, lichtmodulatie(flikker) PF, EMC.
– Besparingssystemen: Led retrofits, werking diverse systemen, haalbare besparingen, lichtopbrengst, voor- en nadelen van de verschillende systemen, systeem en levensduur risico’s.
– Systeem en installatie aspecten: EM vs. HF systemen, inschakelstromen, PF correctie, veiligheid, applicatie vs. lichtopbrengst.
– Samenvatting en conclusies: kwalitatieve vergelijking verschillende besparingssystemen, energiebesparing vs. terugverdientijd.
– Advies systeemkeuze: advies bij beslissingskeuze besparingssysteem, nulmeting en besparingsverificatie.
– Besparingsberekening: Vergelijkend berekeningsvoorbeeld van haalbare energiebesparing en terugverdientijden van verschillende besparingssystemen.
– Resultaat: de deelnemer is in staat om verlichtingssystemen te vergelijken en zich met eigen berekeningen te beraden op mogelijkheden voor energiebesparing met energiezuinige verlichting.