Als eindejaarsgeschenk voor onze vrijwilligers hebben wij afgelopen jaar een Virtual Reality bril opgestuurd naar onze vrijwilligers om hen te bedanken voor hun tomeloze inzet. We hebben daarbij een virtual reality tour ontwikkeld in samenwerking met fotograaf Jaap Lotstra. Mocht u in het bezit zijn van een VR bril kunt u ook alle mooie projecten van lichtontwerpers bekijken.

Werkwijze

  • U laadt bovenstaande pagina deze pagina op uw mobiele telefoon.
  • Zet de opname in de VR-modus door op het VR-symbool te klikken. Lukt dit niet? Laad dan de volgende link.
  • Volgens de handleiding van de VR-bril stopt u uw mobiele telefoon in de VR-bril
  • Geniet van deze lichtbeleving! Focus met uw ogen op de “hotspot” en stap in een diepere scène. Hiermee “springt” u van het ene lichtproject naar het andere. Let op! De tour gaat 1 kant op.  U begint de tour op het spoor in Alkmaar en eindigt de tour in het greennest park in Amsterdam.  Het is niet mogelijk om terug te gaan in de tour, alleen verder.
  • Omdat dit platform zo nieuw en nog in ontwikkeling is, bestaat er een kleine kans op een error. Ziet u een foutmelding of loopt u vast?

Haal de telefoon dan even uit de bril, ververs de browser en laadt de opname weer in de VR modus.

Toelichting lichtprojecten

Projectomschrijving 1:  Alkmaar Centraal Station Service en opstelterrein

Opdrachtgever: ProRail

Lichtontwerper: Rob Trieling www.lichtidee.nl

Leverancier: www.lichtnl.nl leverde PRACHT maatwerk buisarmaturen

Beschrijving:

Door een zwaar eisenpakket en veel beperkingen op het terrein, was een “out of the box” ontwerp noodzakelijk. De gebruikte aramide ophangkabels geleiden niet en hebben heel veel voordelen. Het resultaat is een duurzaam concept, dat vele malen efficiënter is dan de gebruikelijke terreinverlichting.

Verblinding en lichthinder bij reparaties aan het materieel behoren met dit concept tot het verleden. De plug@play benadering van het project maakte een extreem korte montagetijd mogelijk met een ongekend lage foutmarge. Dit wordt in de spoorse omgeving uitermate gewaardeerd.

Het lichtconcept wordt op dit moment bij Prorail op vele projecten toegepast, zoals inmiddels Hoorn en Den Bosch.


Projectomschrijving 2:  Binnenhaven Harlingen

Opdrachtgever: Gemeente Harlingen en provincie Friesland

Lichtontwerper: Richard Out  www.noorderlicht.nl

Leveranciers: 
• PMF masten te Burggum, speciale masten Harlingen Binnenhaven

• Fagerhult/ Simes te Houten, Focus paaltop-armatuur

• Louis Poulsen te Leeuwarden, bolder-armatuur Ruby

• Lumenpulse/ Industrielicht te Alblasserdam, Lumenbeam armaturen

• Helvar te Leerdam, lichtsturingen

  • Tedel te Deventer , aramide bekabeling en toebehoren geleverd

Beschrijving: De Gemeente Harlingen wilde dat de oude binnenhaven van Harlingen weer de pleisterplaats van weleer zou worden. Richard Out werd gevraagd voor een passend lichtontwerp. Hij bedacht als thema de directe omgeving van de oude binnenhaven.

Overdag zouden lichtmasten de masten van boten worden. De vlaggen in top worden wimpels van reflectie van het zonlicht. Er staan wel 2 of 3 masten bij elkaar, herkenbaar als masten van naast elkaar gelegen boten. In de avond wordt het plein van de haven in lagen zichtbaar gemaakt. Hierbij worden de masten zuilen van verticaal licht. Onder de posities van de wimpels zijn ledlijnen in de mast opgenomen van 2,5 m lang en in het blauw voor het beeldmerk van de gemeente Harlingen. Door de vaargeul is ‘bioluminescentie’  ofwel het oplichten van organismen door verschil van temperatuur in waterlagen in de zee te zien. Met kunstlicht is dit op een drietal pleinvloeren geprojecteerd, in een overgang van groen naar geel en blauw in een willekeurig ritme van tijd en lichtintensiteit.


Projectomschrijving 3: Kathedrale Basiliek Sint Bavo in Haarlem

Opdrachtgever: Stichting Kathedrale Basiliek Sint Bavo

Lichtontwerper: Hans Wolff & Partners

Leverancier:

QCat Lighting koos voor een eenvoudig aanpasbare vorm van ledverlichting, waarbij de hoge kleurweergave een vereiste was. De armaturen zijn van het Engelse fabricaat Light Projects. Als led-lichtbron gebruikten ze Soraa. Ze werkten met één basis-lichtbron, waarmee ze met flexibele magnetische opzetstukken de bundelbreedte (10° tot 60°) en kleurtemperatuur gemakkelijk konden aanpassen.

Beschrijving:

De gedachte achter het lichtplan van Hans Wolff & Partners is niet om alleen het gebouw fraai te verlichten, maar ook de kunst die aanwezig is. Deze kerk is gevuld met de meest waanzinnige kunstschatten uit een periode die eigenlijk tot nu toe onderbelicht was. Het belichten van kunst is nooit alleen het object belichten, het gaat ook om de ruimte waarin de kunst hangt of staat. Neem de straalkapellen bijvoorbeeld, met alle kunstobjecten. Daar wilden we niet alleen de kunst uitlichten, maar ook de kapellen zelf. Zij vertellen immers ook een verhaal.

Na de implementatie van het lichtplan zien we dat alles met elkaar samenhangt en dat de ruimte meer diepte heeft gekregen. Door verschillende kleurtemperaturen te gebruiken, kunnen we meer zones onderscheiden, zoals bijvoorbeeld bij het altaar en de kranskapellen erachter.”

Leuk feitje om te weten is dat toen de restauratiesteigers er nog stonden, de bekabeling en de spanningsrails vrij eenvoudig konden worden aangebracht in de nissen. Toen deze eenmaal weg waren, moesten de armaturen nog worden geplaatst. Dit speelde zich allemaal af op een hoogte van 12 m. Uiteindelijk is er een bergbeklimmer gevraagd om in een veiligheidsharnas de magnetische opzetstukken en de ledarmaturen te plaatsen. Dit was echt een hele spannende exercitie.”


Projectomschrijving 4: Van Gogh Museum Entree Amsterdam

Opdrachtgever: Van Gogh museum

Lichtontwerper: Hans Wolff in nauwe samenwerking met Mathijs Sommeijer van ingenieursbureau Deerns

Leverancier: 

Deerns koos voor Led Armaturen (spots) van fabrikant ETC die geleverd werden door importeur Lightco. Deze armaturen werken niet op basis van RGB, maar realiseren een kleur door het mengen van zeven mogelijke lichtkleuren. Op die manier kun je prachtige subtiele lichtscenario’s maken.

De ledstrips van Led lineair  werden geleverd door importeur Q-cat uit Schiedam.

Beschrijving:

Het lichtplan moest de verschillende functies van de ruimte, foyer en evenementenruimte, ondersteunen. Een extra uitdaging was de eis van de architect dat hij bij voorkeur geen lichtarmaturen wilde op de spanten van het glazen dak. Hans Wolf bedacht om de algemene verlichting in de ruimte te realiseren door het aanbrengen van theaterspots op de kolommen in de ruimte. Per kolom is een “trosje” van zes spots aangebracht.

We hebben voorgeprogrammeerde lichtscenario’s gemaakt, aangepast op de tijd van het jaar. We wilden met het licht een relatie leggen met de buitenruimte en het aanwezige daglicht. Bv in het najaar scenario maken we gebruik van warme kleuren. In het voorjaar is het licht frisser.

In de glazen trap is Led verlichting geïntegreerd en ook onder de entresolvloer is dynamisch ledlicht aangebracht. Hier wilden we het contrast met het meer daglichtrijke deel van de ruimte zo klein mogelijk maken en de levendigheid doorzetten. Daarom hebben we hier ledstrips van Led lineair toegepast. Doordat deze ledstrips zijn aangesloten op een sensor op het dak van het gebouw en op een klok, wordt het licht in dit deel van de ruimte voortdurend aangepast op de situatie buiten. Op die manier is het gelukt ook hier een heel natuurlijke lichtsituatie te creëren.


Projectomschrijving 5:  Greennest Park Amsterdam Zuid-Oost

Opdrachtgever: De gemeente Amsterdam met SIGN (Stichting Innovatie Glastuinbouw) en STIRR (Stichting innovatie recreatie recreatie en ruimte)

Lichtontwerper: Paulo van Cuijck www.spotonlichtontwerp.nl

Leverancier: Make-it Myco, biobased coating

Beschrijving:

De opdrachtgevers zijn tot een innovatieve invulling van deze kavel gekomen. Op termijn staat hier een Greennest Experience & Hotel waar bezoekers de vele toepassingen en functies van bloemen en planten kunnen ervaren en er zelfs in kunnen overnachten. Vooruitlopend hierop is er een tijdelijke Greennest Park met innovatieve mobiele elementen.

Foto boom/mens

Een-en-twintig lichtgevende bomen, die verwijzen naar een toekomstbeeld, waarbij de natuur met lichtgevende organismen ons oriëntatie licht brengt. In het Greennest Park doen we dat nu met een biobased coating die een uur lang subtiel licht uitstraalt na een korte energiezuinige led belichting.