24
Sep
2018

Doelstelling:

In deze opleiding, op HBO niveau, wordt u een verdere technische verdieping in het vakgebied licht aangeboden. U maakt kennis met nieuwe inzichten en methodieken en ziet hoe dit in de dagelijkse praktijk wordt toegepast. Deze klassikale opleiding bestaat uit 22 avonden die gehouden worden in de showrooms van verschillende licht gerelateerde bedrijven. Naast deze inspirerende locaties worden er diverse docenten uit het vakgebied ingezet om de onderwerpen inzichtelijk te maken en uw vaardigheden en kennis op hoger niveau te brengen. We gaan diep in op het adviesproces en zullen diverse cases, interieur en exterieur, vanaf de eerste klantvraag tot aan de oplevering doorlopen. Na het completeren van deze opleiding bent u in staat om volledige lichtprojecten succesvol af te ronden.

Waarom deze opleiding?

De lichtbranche is volop in beweging en dit betekent dat er steeds hogere eisen aan een lichtadvies en daarmee aan een lichtplan worden gesteld. In de lichttechniek zijn er ontwikkelingen voor alle materialen (lichtbronnen, armaturen en lichtregelapparatuur) waar mee gewerkt wordt. Ook aan beheer en onderhoud worden andere eisen gesteld ten opzichte van een aantal jaren geleden. Het maatschappelijke kader is ook veranderd door nieuwe regelgeving, eisen aan het energieverbruik en het duurzaam omgaan van onze leefomgeving. Op het gebied van de verlichtingskunde wordt de mens (gelukkig!) steeds meer centraal gesteld in het ontwerp en zijn de lichtadviezen gebaseerd op Human Centric Lighting. Om dit alles goed aan onze opdrachtgevers te onderbouwen wordt in deze opleiding de nodige aandacht gegeven aan softwaretools voor het calculeren en projecteren van installaties. Daarnaast dienen we onze plannen te kunnen toetsen aan de normen en hier is verslaglegging voor nodig. Hoe te meten en rapporteren zal in deze opleiding worden behandeld. Al deze onderwerpen worden u op een interactieve en modulaire wijze aangeboden. U kunt de opgedane kennis meteen toepassen in de dagelijkse praktijk en daarmee uw meerwaarde richting uw opdrachtgevers vergroten.

Inhoud:

Module 1 Verlichtingskunde
– basisbegrippen en de samenhang
– visuele systeem
– introductie lichtcalculaties (handmatig + software)
– lichtbronnen
– armaturen
– lichtregelapparatuur
– cases
– deel tentamen

Module 2 Licht voor binnen toepassingen
– normen en regelgeving
– Breeam + BIM
– lichtadvies proces in stappen
– marktontwikkelingen Internet of things
– Human Centric Lighting
– comfort + UGR
– case kantoor
– case winkel
– case magazijn
– case noodverlichting
– invloed en gebruik van daglicht
– deel tentamen

Module 3 Licht voor buiten toepassingen
– normen en regelgeving
– lichtadvies proces in stappen
– smart lighting concepten
– keuze van materialen, IP, IK
– case openbare verlichting
– case sportveld
– case industrieterrein
– case tunnel
– deel tentamen

Module 4 Meten en rapporteren
– basiskennis meten
– lichtbronnen meten
– armaturen meten
– interieur metingen
– exterieur metingen
– beheer en onderhoud lichtinstallaties
– financiĆ«le calculaties, TCO, ROI
– deel tentamen

Studiematerialen en lesavonden:

U krijgt een complete set met (digitale) lesboeken, een tablet, lichtsoftware en een complete set met de relevante lichtnormen. Alle materialen zijn in de opleidingsprijs inbegrepen.
Een extra meerwaarde is dat we met de klas diverse avonden te gast zijn bij diverse lichtbedrijven, dit betekent dat de lesavonden op wisselende locaties worden gehouden. De locaties zijn voornamelijk in de regio Amersfoort, Amsterdam, Utrecht, Breda en Rotterdam. Hiermee heeft u meteen contact met de praktijk en verbreedt u tevens uw zakelijke netwerk.

Opleidingsduur:

– 8 maanden, 22 lesavonden
– Tijd: 18:30 tot 21:30 (maandagavond)

Meer informatie en inschrijven