11
Apr
2019

Met groot enthousiasme nodigen wij u uit voor een unieke kijk achter de schermen bij de regierepetitie van Puccini’s hartverscheurende opera Madama Butterfly bij het Nationale Opera & Ballet in Amsterdam. Specifiek komt de belichting van Robert Wilson aan de orde, hoe zijn strakke stilering de tragiek van het verhaal accentueert. Wilson schildert en boetseert als het ware met licht.

Het werk van Robert Wilson (regie, decor en licht) kenmerkt zich door een sobere stijl, sublieme belichting en vaak traag voortschrijdende scènes. Hij houdt zijn beeldtaal abstract en vermijdt sentimentaliteit. Een écht oosters element is zijn manier van omgaan met de tijdbeleving. Minutieus gechoreografeerde, langzame bewegingen doen denken aan het Japanse Nôh-theater. Decors en kostuums zijn prachtig in hun soberheid.

Bijzondere vooraanstaande gastsprekers die zich hebben verdiept in het werk van Robert Wilson zullen zijn manier van “belichten” bij Madama Butterfly toelichten.

Eén van de gastsprekers is A.J. Weisbard die de herbelichting verzorgt. A.J. Weissbard maakt wereldwijd kunst en ontwerp van licht en ruimte voor theater, video, tentoonstelling, permanente architectuur, speciale evenementen en mode. Zijn werk is te zien in grote operahuizen, festivals, theaters en andere locaties in meer dan 40 landen.

Nog 3 gastsprekers zijn onder voorbehoud, we hopen deze zo spoedig mogelijk aan het definitieve programma te mogen toevoegen. Lezingen en presentaties zullen grotendeels in het Engels zijn.

Pieter Huijgen, Richard ten Hof en Cor van den Brink (allen afdeling belichting Nationale Opera & Ballet) vertellen over licht van de Nationale Opera & Ballet, technische vernieuwingen en wat ze aan apparatuur in eigen beheer laten maken.

Naast het bijwonen van de regierepetitie en diverse presentaties, staat ook een rondleiding langs verschillende ateliers en disciplines van de Nationale Opera & Ballet op het programma. De dag zal afgesloten worden met een (netwerk)borrel.

Aanmelden voor deze activiteit kan alvast door een email te sturen naar info@vpt.nl.

De VPT is erg blij met de samenwerking en gastvrijheid van de Nationale Opera & Ballet.

Deelnemersbijdrage: VPT-leden € 50,-, niet-leden € 100,- (exclusief 21% BTW).  NSVV leden betalen € 75,-   (excl BTW)vermeld bij het aanmelden de code NSVV-lid!
Maximaal aantal deelnemers 80 personen

Lees hier meer over de voorstelling.