CIE 249:2022 Visual Aspects of Time-Modulated Lighting Systems

CIE 249:2022 Visual Aspects of Time-Modulated Lighting Systems

Prijs: 0,-

De snelle snelheid waarmee solid-state lichtbronnen hun lichtopbrengst kunnen veranderen, is een van de belangrijkste drijfveren achter de revolutie in de verlichtingsindustrie en verlichtingstoepassingen. De hoge snelheid waarmee de intensiteit verandert, betekent dat een modulatie van de lichtopbrengst, zowel bedoeld als onbedoeld, rechtstreeks gekoppeld is aan de modulatie van de stuurstroom

De snelle snelheid waarmee solid-state lichtbronnen hun lichtopbrengst kunnen veranderen, is een van de belangrijkste drijfveren achter de revolutie in de verlichtingsindustrie en verlichtingstoepassingen. De hoge snelheid waarmee de intensiteit verandert, betekent dat een modulatie van de lichtopbrengst, zowel bedoeld als onbedoeld, rechtstreeks gekoppeld is aan de modulatie van de stuurstroom. Op zijn beurt kan de lichtmodulatie leiden tot verstoringen in de perceptie van de omgeving. Hoewel in sommige zeer specifieke amusementstoepassingen een vervormde waarneming als gevolg van lichtmodulatie gewenst is, is de vervorming voor de meeste alledaagse toepassingen en activiteiten schadelijk en ongewenst. Deze veranderingen in de perceptie van de omgeving worden ’temporal light artefacts’ (TLA’s) genoemd en kunnen een grote invloed hebben op de ervaring van de verlichtingskwaliteit. Bovendien geven studies aan dat blootstelling aan licht met zichtbare en meetbare temporele modulatie kan leiden tot een afname van de prestaties, meer vermoeidheid en acute gezondheidsproblemen zoals migraineaanvallen.

De CIE, de Internationale Commissie voor Verlichting, heeft ons deze publicatie bezorgd die werd geselecteerd om dit jaar gratis aan de leden van de NC’s en ANC’s beschikbaar te stellen.

U kunt als lid van NSVV deze publicatie hier opvragen. Na bestelling wordt deze publicatie u zo spoedig mogelijk toegezonden.

Gelieve hierbij het volgende in acht te nemen:

  • Het is niet toegestaan om dit document met andere partijen te delen.
  • Het is verboden om dit document te verspreiden op het internet zoals op een website voor het delen van documenten (bijv. Research Gate).

Samen met CIE hopen wij dat u interesse heeft in deze publicatie.

  • Jaar van uitgifte: 2022
  • ISBN/EAN: 978-3-902842-68-8
  • Aantal pagina’s: 43 pagina’s