16
May
2019

Wij gaan op reis en nemen mee… een koffer vol ideeën, kansen, mogelijkheden en onvermijdelijke veranderingen. Ga met ons mee op reis. Op 16 mei beginnen we met het uitstippelen van onze route. Op die dag willen we samen met u ideeën uitwisselen over de toekomst van licht en verlichting. Dat er veel ontwikkelingen en veranderingen zijn staat vast. Dit brengt kansen met zich mee, maar we komen ook voor uitdagingen te staan. Hoe wij daar in de lichtwereld mee omgaan is aan ons. Die route moeten wij gezamenlijk uitstippelen. We beginnen onze reis met het uitwisselen van ideeën om samen antwoorden te vinden op vele vragen. Welke ontwikkelingen zijn er, welke trends bespeuren wij en welke stappen horen daarbij? Wat betekent dit voor de architect, lichtontwerper, gebouwbeheerder, installateur? Welke keuzes moeten we maken, welke keuzes kunnen we maken en welke juist niet? Wat verstaan we nu echt onder duurzaamheid en circulariteit? Een lamp gaat tegenwoordig meer dan 100.000 branduren mee en dat is een prachtige en duurzame ontwikkeling, maar gaat de techniek achter die lamp in hetzelfde tempo mee?

Allemaal vragen waar NSVV en Lichtontwerp Nederland samen met u over willen praten om te bekijken welke route we uitstippelen en welke rol we in de keten in gezamenlijkheid kunnen nemen. Het doel van onze reis is te komen tot een duurzame/circulaire wereld van licht en verlichting.

Opzet Programma:

13:00     Inloop/ontvangst met koffie/thee

13:30     Welkom door Svend Panjer (OCCHIO, dagvoorzitter), film blik in de toekomst, de wereld gaat veranderen, wat willen we aanraken, welke stappen moeten we zetten?

13:50    Kernteam Design/Lichtontwerp Nederland: toelichting door Ellen Goulmy (BERLUX Lichtarchitectuur)

14:00    Discussie/vragen

14:00    Transformatief Lichtontwerp door Philip Ross (Studio Philip Ross). Philip ontwerpt armaturen en lichtomgevingen vanuit het idee van interactie. Licht heeft invloed op menselijk gedrag en Ross zoekt in zijn werk nieuwe manieren waarop dat op betekenisvolle manier plaats kan vinden.          Daarbij put hij uit zijn gevarieerde achtergrond als industrieel ontwerper (TU Delft), onderzoeker intelligente systemen (doctoraat TU Eindhoven), praktiserend ontwerper en lichtkunstenaar. In deze lezing laat hij aan de hand van uiteenlopende projecten zien, hoe het samenspel van ontwerp,            kunst en wetenschap ons kan leren meer van de kracht van licht in interactie met de mens te benutten.

14:20     Discussie/vragen

14:30     Casambi: het draadloze aansturen van verlichting door Louk Blok (Casambi)

14:50     Discussie/vragen

15:00     Boekpresentatie van het nieuwste boek van Prof. Ir. Wout van Bommel: Interior Lighting

15:15      Pauze

15:45     Biologische klok en gezondheid als leidraad voor lichtdesign door Luc Schlangen (TU/e)
Veel licht overdag, en met name tijdens het eerste deel van de ochtend, verbetert onze stemming en versterkt de biologische klok zodat we ’s avonds goed kunnen (in)slapen.
Daarnaast maakt veel licht overdag ons minder gevoelig voor de slaapverstorende effecten van licht- en beeldscherm-gebruik in de avond. Het is daarom belangrijk dat verlichtingsontwerpen
en -installaties het dagelijks patroon van zowel daglicht als nachtelijke duisternis beter gaan nabootsen, in intensiteit, in spectrum en in dynamiek.
Een nieuwe internationale standaard (CIE S026/E:2018) helpt daarbij en maakt het mogelijk om het licht juist te kwantificeren, vooral met betrekking tot zijn niet-visuele, biologische effecten bij de mens.

16:05     Discussie/vragen

16:15     Verlichting en circulariteit door Thomas Leenders (Signify)

16:35      Discussie/vragen

16:45      Uitreiking  van de diploma’s aan de European Lighting Experts (ELE) van november 2018

17:15      Afsluiting en borrel

Deelnemen?  Meld je dan aan via info@nsvv.nl onder vermelding van inspiratiemiddag 16/5

Toegangsprijs:

€ 45,– voor leden NSVV/LON/BIV-IBE
€ 75,– voor niet-leden