– Over wat iedereen altijd al had willen weten over verlichting in en om de woning

 Een nieuw boek over mogelijkheden die hedendaagse ledverlichting biedt voor alle ruimten in huis en tuin. Hierin komen alle aspecten aan bod betreffende de eigenschappen van de nieuwe ledlampen en de vele mogelijkheden die deze bieden. Dit geldt niet alleen met betrekking tot sfeer, comfort, langere levensduur en energiegebruik, maar ook ‘slimme’ bediening ervan.

Tegenwoordig is bijna elke auto standaard voorzien van slimme verlichting: verlichting die aangaat bij het op afstand openen en langzaam uitgaat bij vertrek, verlichting die automatisch gaat branden bij het openen van de bagageruimte, het dashboardkastje, enz.

Ook voor woningen zou dit in principe mogelijk moeten zijn, maar het grote verschil waarom dit nu niet zo is: de gebruikers moeten het zelf uitzoeken.

Dat was voor de meesten al lastig, maar is nog lastiger geworden door de stille revolutie die de afgelopen jaren heeft plaatsgevonden op het gebied van verlichting. Gloeilampen en halogeenlampen zijn grotendeels vervangen door ledlampen. Deze hebben echter niet allemaal dezelfde eigenschappen, onder andere wat betreft kleurweergave en dimmen. Ook hebben armaturen vormen en toepassingsmogelijkheden gekregen die tot voor kort niet waren te realiseren. Daarnaast is er steeds meer sprake van slimme verlichting, waarmee de verlichting in principe overal in huis gemakkelijk en selectief kan worden bediend in elke ruimte en elke gewenste sfeer. Mensen gaan ook steeds meer thuis werken. Hierdoor is meer aandacht nodig voor verlichting die niet alleen prettig is, maar ook stimulerend voor werkprestatie, welbevinden en gezondheid.

In het boek Zicht op licht in huis worden alle genoemde aspecten uitgebreid behandeld die nodig zijn voor een juiste keuze van lampen, armaturen, lichtregeling en toepassingsmogelijkheden ervan. Daarnaast worden handige tips gegeven de toepassing van verlichting in alle ruimten in en om het huis en het maken van een lichtplan.

Het boek is geschreven door lichtontwerper Rienk Visser en geïllustreerd door Erik en Michiel Visser, met een voorwoord van John de Joode, voorzitter van de Nederlandse Stichting voor Verlichtingskunde. Diverse fabrikanten hebben een bijdrage geleverd in de vorm van  fotomateriaal.

Uitvoering: formaat A4, 164 pagina’s, full colour.

De prijs van het boek is € 24,50 excl. verzendkosten en het is te bestellen via de website.