– Daglicht is essentieel voor een gezond binnenklimaat. Het is dus belangrijk om te weten hoeveel daglicht in een ruimte binnen komt. Daar zit binnen één ruimte veel verschil in. Eigenlijk wil je weten hoeveel daglicht er op elke plek in de ruimte is. Met daglichtfactoren kan dat. Daarom ontwikkelt NEN een praktijkrichtlijn over daglichtfactoren.

Verschillende architecten en lichtontwerpers werken al met daglichtfactoren. Daarmee krijgen ze inzicht in het lichtbeeld van de ruimte. Met daglichtfactoren kan een betere afstemming worden gemaakt met kunstlicht, waardoor energie bespaard kan worden. Ook geeft dit een beter/gelijkmatiger lichtbeeld wat zorgt voor meer welbevinden, hogere productiviteit en gezondheidsvoordelen.

Rekenpunten
Een daglichtfactor is kort gezegd de verhouding tussen de hoeveelheid daglicht in een ruimte en de hoeveelheid daglicht buiten. Er bestaan veel programma’s die dit kunnen uitrekenen. De uitkomsten zijn echter niet altijd vergelijkbaar. Daarom zijn binnen Europa afspraken gemaakt in NEN-EN 17037, bijvoorbeeld over de plek van de rekenpunten. Aanvullend ontwikkelt NEN een praktijkrichtlijn (NPR 4057) met toelichting en nadere afspraken die bij onze breedtegraad passen.

Regelgeving
In het Bouwbesluit 2012 wordt een daglichteis gesteld op basis van de raamoppervlakte. De vorm van de ruimte achter het raam maakt dan niets uit. In de praktijk is dat beslist anders. Op een werkplek die 2,5 meter uit de gevel ligt, is de daglicht dosis maar nauwelijks 25% van een werkplek die direct aan het raam is gelegen. Met daglichtfactoren is dat snel duidelijk. Daarom adviseert NEN het ministerie om daglichtfactoren in het Besluit Bouwwerken Leefomgeving (BBL) op te nemen, als moderne opvolger van NEN 2057.

Vooraankondiging webinar
Begin 2021 zal de publieke consultatie voor NPR 4057 worden gehouden. In een webinar zullen we de wijzigingen toelichten. Binnenkort kunnen we hier mee over vertellen.

Meer informatie
Voor informatie: neem contact op met NEN Klantenservice, telefoon 015 2 690 391 of e-mail klantenservice@nen.nl

Voor informatie over deze norm(en) of over het normalisatieproces: ir. Annet van der Horn, consultant NEN bouw, telefoon 015 2 690 324 of e-mail bi@nen.nl.