Bron: Ledmagazine

De Europese koepelorganisatie LightingEurope meldt dat de Europese Unie tijdens de zomervakantie een nieuwe verordening heeft gepubliceerd omtrent de invoering van nieuwe energielabels voor onder meer verlichting.

De nieuwe ‘regulation’ bevat deadlines om de huidige energielabels A+, A++ en A+++ te vervangen door een systeem met de labels A tot en met G. Hiertoe moet er een productdatabase die de labels voor verlichting bevat en zal er ook een nieuwe online portal moeten komen waarop de labels van alle verlichtingsproducten terug te vinden zijn.

LightingEurope benadrukt dat er hierdoor in korte tijd miljoenen verlichtingsproducten een nieuw label toegekend moeten krijgen. Volgens de organisatie zijn er ten minste 24 maanden nodig om nieuwe labels te kunnen implementeren zodat onnodige kosten en het vernietigingen van verpakkingen voorkomen kan worden.

LightingEurope neemt ondanks de bezwaren zitting in een werkgroep die er voor moet zorgen dat de productdatabase in januari 2019 gereed is en de EU-lidstaten in staat gesteld worden om zo de invoering van de nieuwe energielabels af te dwingen.

Voor meer informatie:

• LightingEurope position paper on Labelling Framework Regulation
• LightingEurope position paper on Labelling Delegated Act on Lighting
• Regulation (EU) 2017/1369 Framework