- Bij het opzetten van goede openbare (LED) verlichting is het belangrijk de verlichtingssterkte en de mate van verblinding goed in te schatten. Op de LED Boulevard in Berlijn is het mogelijk om de zichtbaarheid door verschillende groepen deelnemers te testen onder verschillende lichtomstandigheden. Professor Stephan Völker nodigt geïnteresseerde lichtliefhebbers uit om op 21 en 22 april aanstaande in een Masterclass Ledverlichting enkele “live”  zichtbaarheidstests te doen. Ook kunt u deelnemen aan de ronde tafel discussie over de praktische toepasbaarheid.  Gaat u ook mee?

Hoeveel licht is er nodig voor goede zichtbaarheid?

De door de TU Berlijn aangelegde proefstraat is nu 1 jaar geopend. Op maar liefst 1500 meter zijn 43 lichtmasten met 78 armaturen geplaatst om 31 lichtscenes na te bootsen. In dit proefproject kunt u variabele mastafstanden, lichtpunthoogten, lichtverdelingen voor o.a. droog- en natwegdek en kleurtemperaturen ervaren.  Door de verschillende groepsopstellingen is het nu goed mogelijk verblinding en adaptatie te beoordelen. Uiteindelijk moet dit leiden tot een beter inzicht, hoeveel licht onder welke omstandigheden nodig is.

Organisatie door Verlichting 2015

Veel geïnteresseerden hebben het afgelopen jaar de boulevard bezocht. Zo stond de straat ook al centraal tijdens de succesvolle driedaagse studiereis eind oktober 2015. Om nog meer lichtspecialisten de mogelijkheid te bieden om dit met eigen ogen te zien organiseert Verlichting 2015  deze masterclass opnieuw. Nieuw in dit bezoek is nu de ronde tafel discussie met de professor op de vrijdag.

Discussie: Hoe zijn diverse LED armaturen nog te beheren in de praktijk?

De LED Boulevard gaat uit van armaturen die heel flexibel zijn. Alle armaturen bevatten diverse soorten lenzen die ervoor zorgen dat je de lichtverdeling zelf kunt beïnvloeden. Soms wil je namelijk brede straten verlichten, soms pleinen, de gevel aanstralen en dan weer niet. Dit is te regelen met de lenzen die onafhankelijk te schakelen zijn.

Beheerders van de openbare verlichting vinden al deze varianten moeilijk toe te passen in de praktijk. Liever heeft men maar enkele varianten om de lichtplannen overzichtelijk te houden.  Het lijkt erop of de professor met zijn team aan het beheer van de openbare verlichting enigszins voorbij gaat. U kunt zich voorstellen, dit wordt een interessante discussie!

Programma:

Donderdag: Bezoek aan de Ledboulevard

Vrijdag:        Ronde tafel discussie

Aanmelden

Bent u geïnteresseerd? Meld u nog deze week aan voor deze uiterst boeiende Masterclass uiterlijk voor 27  maart a.s. via esther@verlichting2015.eu of theo@verlichting2015.eu.

Let op! Deze aanmelding dient om de animo te peilen voor de Masterclass. De definitieve inschrijving volgt na vervolgcommunicatie over de lengte van de reis,  het verblijf, vervoer en dus de totaalkosten. Wanneer wij weten hoe groot de animo is detailleren we het programma.

Kosten

De kostenbijdrage is afhankelijk van het aantal geïnteresseerden en de verblijf- en reismogelijkheden. Naar verwachting zullen de kosten tussen de €400  en €500 liggen. Uiteraard gaan we uit van de optimale prijs-kwaliteit verhouding,  zoals u gewend bent van de NSVV.