- Op 15 januari jl. ging in Nederland het door de VN - op voordracht van o.a. UNESCO - uitgeroepen Internationale Jaar van het Licht 2015 van start. In Science Center NEMO in Amsterdam werd het startschot gegeven voor een hele reeks van lichtactiviteiten die wetenschap, techniek en kunst samenbrengen.

Voor 2015 staat een scala aan uitgaven, exposities, uitvoeringen en tentoonstellingen op het programma. Er zijn veel activiteiten voor scholieren, o.a. de Nationale Lichtmeting, Lichtwerk met naschoolse activiteiten en Atelier voor Licht. De jaarlijkse uitvoering van het Nederlands Studenten Orkest staat in het teken van licht, en NEMO, Boerhaave en Teylers Museum verbinden delen van hun collecties rond het thema licht.

Medio oktober opent in het Centraal Museum in Utrecht de tentoonstelling Lekker Licht. Er is aandacht voor lichtkunst in de stad tijdens het Amsterdam Light Festival, en er is een theatervoorstelling in de maak over wetenschap en zonne-energie. Dit is slechts een greep uit alle evenementen. Zie de agenda voor meer activiteiten.

Ook internationaal worden veel activiteiten ontplooid. Light beyond the Bulb is een fototentoonstelling met hoge-resolutiebeelden die vrij gebruikt mogen worden. Zie: http://lightexhibit.org/index.html. Nicholas Barris maakte de documentaire Einstein’s Light, over Albert Einstein en de Nederlandse Nobelprijswinnaar Hendrik Lorentz. Volledig programma: http://www.light2015.org/Home.html

Voor meer informatie over the international year of light 2015 kijk op www.iyl2015.