John de Joode is met ingang van 1 juni 2018 de nieuwe voorzitter van de Nederlandse Stichting voor Verlichtingskunde (NSVV). Na het vertrek van Rob Metz als voorzitter in december 2017 zocht de NSVV iemand met kennis van, ervaring in en visie op de lichtwereld. In de 53-jarige lichtontwerper en manager
itsme Lighting Technology vond de stichting de voorzitter die zij zocht. Iemand met passie voor licht en trots op zijn vak. “Ik ben al ruim 30 jaar lichtontwerper, een ambachtelijk vak waar ik trots op ben.”

De Joode is 30 jaar geleden het lichtvak ingerold. Zijn nieuwsgierigheid en juist het ontbreken van licht speelden daarin een rol. “Ik werkte als jongste bediende bij een elektrische groothandel. Mijn werkplek was het verst van het raam omdat mijn ogen nog jong en goed waren. In het plafond zaten maar een paar brommende lampen en ik wilde weten wie dat zo bedacht had. Dat bleek het werk van de plafondbouwer. Na een bezoek aan Philips was ik verkocht en zag ik dat er zoveel meer kon met licht.”

Kwaliteit voorop

Zijn passie voor licht is in de afgelopen 30 jaar alleen maar gegroeid. Voor De Joode is het vanzelfsprekend dat licht van een hoge kwaliteit moet zijn en met kennis van zaken ontworpen en geïnstalleerd. Daarin ziet hij een belangrijke taak voor de NSVV weggelegd. ”De NSVV Gedragscode Lichtberekeningen speelt hierbij een grote rol, het wordt het keurmerk waar de markt zo lang op heeft gewacht.” De NSVV is als onafhankelijke Nederlandse autoriteit op het gebied van licht op de hoogte van nationale en internationale ontwikkelingen, wetenschappelijke onderzoeksresultaten en (internationale) wet- en regelgeving. Dé partij om een onafhankelijk en betrouwbaar keurmerk te ontwikkelen, aldus De Joode. “De overheid stelt wet- en regelgeving vast en er zijn altijd partijen die de mazen in de wetten vinden of de regels op hun eigen manier interpreteren. De NSVV Gedragscode Lichtberekeningen maakt een eind aan de vrije interpretatie. Het zorgt ervoor dat iedere lichtontwerper vertrekt met dezelfde uitgangspunten en het beschermt de gebruiker die vaak in een woud van regels en aanbieders door de bomen het bos niet meer ziet.” Als voorzitter zal De Joode de verdere ontwikkeling van de NSVV Gedragscode en het keurmerk onder de aandacht houden. “Alleen het ondertekenen van de Gedragscode is niet voldoende. De gedragsregels moeten in de praktijk nageleefd worden. Door een keurmerk te ontwikkelen gaan we ook de verplichting aan om het te monitoren. Alleen een keurmerk met een zorgvuldig controlerende instantie is van waarde voor de lichtmarkt en onze klanten.” Naast de Gedragscode zijn ook de juiste opleidingen van groot belang voor de kwaliteit van licht. Ook daarop zet de NSVV de komende jaren in. “We zien nog steeds dat veel opleidingen niet aansluiten bij de praktijk. Ook hierin blijft de NSVV een rol spelen, door opleidingen te certificeren, door te luisteren naar de vragen in de keten en door waar nodig bij te sturen.”

 

Omdenken

“Dankzij de komst van led zijn de mogelijkheden met licht bijna onbegrensd, maar worden we ook geconfronteerd met een aanwas van merken en producten waarvan de aanbieders niet altijd de juiste intenties hebben. Met alle nieuwe ontwikkelingen in een veranderend landschap is omdenken noodzakelijk. Die bereidheid is er binnen het bestuur van de NSVV. Dat gaf voor mij de doorslag om ja te zeggen tegen de voorzittersfunctie.” De Joode legt uit hoe dat omdenken er in de praktijk uitziet: “We bepalen niet meer van bovenaf wat goed is voor de klant. Klanten zoeken online en bepalen hun keus steeds vaker op basis van online reviews. We moeten naar de eindgebruiker luisteren, vragen hoe wij hen kunnen helpen om licht van hoge kwaliteit op de juiste plek te krijgen.”

 

Licht verrijkt

De samenleving verrijken met licht is het motto van de NSVV. De Joode onderschrijft dat motto vol overtuiging. “Als voorzitter van de NSVV kan ik een positieve bijdrage leveren aan de maatschappij. In het juiste licht kan iedereen het beste uit zichzelf halen. Denk aan het onderwijs en leerprestaties, denk aan zorg en veiligheid, denk aan het behalen van klimaatdoelstellingen. Overal speelt licht een rol in.” De Joode is een netwerker, hij staat erom bekend dat hij in staat is om mensen te enthousiasmeren en in beweging te krijgen. “Dat komt waarschijnlijk omdat ik iedereen waardeer”, zegt hij daar zelf over. “Zaken zijn niet goed of slecht. Ik zeg altijd: het is goed of het kan anders.” Deze eigenschappen neemt hij mee in de koers die de NSVV uit wil zetten. “De NSVV staat voor kwaliteit en samenwerking. We moeten beter zichtbaar en toegankelijk zijn als Nederlandse autoriteit, onafhankelijke vraagbaak en deskundige samenwerkingspartner voor alle betrokkenen in de keten, die zoeken naar het juiste licht. Ook zal mijn aandacht uitgaan naar de koepel, waarin alle brancheverenigingen die met licht te maken hebben verenigd zijn. De NSVV moet binnen de koepel de rol van spin in het web oppakken met als resultaat dat alle betrokkenen in de keten, van overheid tot gebruiker, inzien dat investeren van tijd en geld in kwaliteit van licht zichzelf snel terugverdient. Niet alleen in geld, maar ook door het behalen van doelstellingen, bijvoorbeeld op het gebied van klimaat, veiligheid en kwaliteit van leven.”

 

Klimaatdoelstellingen

Zowel overheden als bedrijfsleven moeten klimaatdoelstellingen bereiken. “Het laaghangend fruit zien we in het grote aantal bebouwde industriële vierkante meters”, zegt De Joode. “In de hele keten kan dit fruit geoogst worden. De overheid bereikt sneller klimaatdoelstellingen, de fabrikant verlaagt de total cost of ownership, de eindgebruiker ziet zijn kosten voor energie en onderhoud dalen, personeel werkt veiliger in een omgeving waar het licht goed geregeld is, om maar een paar voorbeelden te noemen. De NSVV zet zich er de komende jaren voor in om hierin een rol te spelen als onafhankelijk adviseur en laagdrempelige vraagbaak. We werken aan de juiste online middelen om ons in die rol te ondersteunen.”

 

Inspirerend en uitdagend

De NSVV met John de Joode aan het roer, gaat een ambitieuze koers varen vol kansen en uitdagingen. Als de vraag wordt gesteld wat de grootste uitdaging is, komt de gepassioneerde lichtontwerper in De Joode naar boven: “Ik wil laten zien dat de lichtwereld sexy en uitdagend is. Of het nou om een snelweg gaat, een kunstwerk, industrieel object of de nachtlounge in een romantisch hotel, een lichtplan kan de uitstraling van een object, ruimte of project maken of breken.”