De mens centraal

De tijd vliegt met de snelheid van het licht, zo lijkt het. De lange, zwoele zomer boordevol helder daglicht ligt alweer achter ons. Eind oktober geniet je nog van het prachtige avondrood en alle kleurschakeringen van het daglicht gecombineerd met de kleuren van een zich voor de winter klaarmakende natuur. En opeens is het alweer december en ga je naar je werk in het donker en komt je ‘s avonds ook weer in het donker thuis. En toch genieten we als mens ook weer van alle lichtjes die kerst begeleiden gecombineerd met een warm haardvuur. Een mooie tijd om terug te blikken op een veelbewogen jaar.


Samenleving verrijken met licht

We hebben op alle fronten gewerkt aan onze zichtbaarheid en onze relevantie. We hebben terrein gewonnen als we kijken naar onze missie en de reden van ons bestaan: “Dé Nederlandse autoriteit, onafhankelijke vraagbaak en deskundige samenwerkingspartner op het gebied van daglicht en kunstlicht, binnenverlichting en buitenverlichting brengt partijen bij elkaar en gaat co-creatie aan met de eindklant om de samenleving te verrijken met licht.”


Milieu en klimaatdoelstellingen

Het leek wel of alle partijen met elkaar op voet van oorlog stonden over milieu en klimaatdoelstellingen. In de media werd dit breed uitgemeten. Klein feitje: hoe groter de luchtvervuiling, hoe roder het avondrood over het algemeen is. Probeer dan maar eens je rug recht te houden en achter je geloof te blijven staan. Ik denk persoonlijk dat ons dit als organisatie het afgelopen jaar goed gelukt is en dat we klaar zijn voor de toekomst.


Verlicht je pad (maar zonder lichthinder)

In de afgelopen dagen heb ik de serie War of The Worlds gekeken; een verhaal van gewone mensen in buitengewone omstandigheden. Nu is kerst ook een periode van tradities en van gewone mensen in buitengewone omstandigheden. Geheel volgens de traditie heb ik in deze periode ‘meer oor’ voor liedjes waar licht in voor komt. De titelsong van deze serie is een gouwe ouwe van Nick Cave: Into my arms. Een mooi rustig maar pakkend nummer. Het gaat over geloof en over het verlichten van je pad. Mooi, maar verlicht je pad dan wel zonder lichthinder en met de juiste waardes a.u.b. Kerst of niet: we blijven voor de kwaliteit gaan!


De mens centraal

Ik maak van deze gelegenheid graag gebruik om een oproep te doen in het kader van gewone mensen in buitengewone omstandigheden: zullen we met z’n allen alleenstaande ouderen in deze donkere periode eens in het licht zetten? Dat kan bijvoorbeeld met de actie Schuif een oudere aan bij een kerstdiner van het Nationaal Ouderenfonds. Voor € 15 geef je 1 oudere een plekje aan een warme, gezellige kersttafel. Zullen we allemaal minstens 1 oudere een fijne kerst bezorgen? Want dat is toch de essentie van alles wat we doen: ‘De mens centraal in het licht.’

Namens het bestuur van de NSVV wens ik iedereen een mooi verlicht kerstfeest toe, omringd door liefde.

John de Joode
Voorzitter

PS: het Bureau van NSVV is vanaf 20 december t/m 5 januari gesloten.