– Sinds de introductie van led zijn er oplossingen bedacht om bestaande armaturen om te bouwen naar led. De logica is simpel, waarom een bestaand toestel weggooien als de meeste componenten nog prima zijn. De bestaande lamptechnologie is verouderd en met de led valt er een besparing te halen.

Een retrofit oplossing kan een oplossing zijn. Binnenkort worden een aantal lichtbronnen bovendien verboden in Europa omwille van hun te lage energie-efficiëntie en te grote milieu-impact, zodat renoveren zich opdringt.

Daarom heeft de NSVV- de Nederlandse Stichting Voor Verlichtingskunde – het voortouw genomen om samen met haar tegenhanger in België het IBE/BIV- het Belgische instituut voor Verlichtingskunde –  en Groen Licht Vlaanderen – de  Vlaamse cluster van verlichtingsorganisaties – een brochure uit te geven. Deze brochure zal de milieubewuste en resultaatgerichte vernieuwer helpen bij de keuzes die moeten worden gemaakt bij het retrofitten.

De brochure bereikt daar mee twee doelen. In de eerste plaats is het een hulpmiddel om de lezer te doen nadenken over alle aspecten die bij een retrofit belangrijk zijn. Het zijn er heel wat, en een beslissing nemen is niet altijd eenvoudig. In de tweede plaats is het de eerste samenwerking tussen Nederland en België waar, met respect voor elkaars eigenheid, er een mooi werkdocument is tot stand gekomen. Op deze manier kunnen we met gedeelde inspanningen een gezamenlijk resultaat neerzetten. En we vinden dat dit voor herhaalbaarheid vatbaar is.

De nieuwe Europese EN 12464-1 komt er aan, en naar goede gewoonten vinden deze partijen dat er daarvoor ook een Nederlandse-Belgische toelichting mag verschijnen.

Deze brochure wordt eveneens vertaald in het Frans zodat ook de vijf miljoen Franstalige Belgen ze kunnen gebruiken.

·        Titel : Licht vernieuwen naar led. Wat moet je weten?

·        Publicatietermijn: vanaf medio maart 2021

·        Prijs: € 12,50 voor leden, € 19,95 voor niet leden

·        Waar bestellen: bij de 3 organisaties