– Is 2023 nu in een oogwenk voorbij gevlogen zonder dat we het zelf in de gaten hadden? En dat terwijl het een jaar was waarin we veel terugpakten van de jaren waarin we het gevoel hadden dat er steeds meer van ons werd afgepakt.

Het klinkt cliché, maar 2023 was ‘een bewogen jaar’. Politici waren het hartgrondig met elkaar oneens en het kabinet is gevallen, terwijl in Oekraïne en Gaza de bommen blijven vallen. Soms wil je het liefst het nieuws negeren en even je kop in het zand steken. Licht verbindt en Lichtland is het land zonder grenzen. Ik hoop uit de grond van mijn hart dat het licht van Kerst ons uitnodigt om de verbinding met elkaar weer op te zoeken, ongeacht geloofsovertuiging en politieke voorkeuren. ‘Mijn en dijn’ zou weer ‘van ons’ moeten worden om samen de problemen op te lossen van ons stipje in het universum dat aarde heet.

In ons grenzeloze Lichtland was het een mooi jaar. De 2de editie van Future Lighting was een doorslaand succes. Met het Lighting Expert Diner gaven we de aanzet om écht samen te werken met belanghebbende partijen om de kwaliteit van licht verder te verhogen. We zagen een aantal mooie publicaties voorbijkomen waaronder die van de industriële richtlijnen. Ook zijn er een paar publicaties in de steigers gezet. We hebben masterclasses en lichtcafés georganiseerd, ELEA-certificaten uitgereikt en de Wout van Bommel-tour is weer gestart. Het is eigenlijk te veel om op te noemen en alles deden we vanuit onze passie voor licht en de gezamenlijke overtuiging om vanuit Lichtland bij te kunnen dragen aan een betere wereld voor alles wat leeft.

Geheel volgens de traditie sluit ik mijn kerstboodschap af met muziek die me raakte toen ik het hoorde. Dit jaar laat ik jullie graag luisteren naar Shoes of Lightning van Racoon. Ik zat in de auto terug naar huis na een overleg. Voor mij is dat altijd het moment om de dag af te sluiten. Ik pleeg nog wat laatste belletjes en laat de dag de revue passeren, terwijl het verkeer voorbijraast. Dat wil zeggen: als ik niet in de file sta, want ook het fileleed hebben we dit jaar teruggepakt. Maar niet die dag. Het verkeer raasde en ik speelde een meeting en de gevoerde dialoog nog eens in mijn hoofd af. Dat was nog eens een gevalletje struisvogelpolitiek, mopperde ik in gedachten. Ze zien het probleem wel, maar als ze er maar geen aandacht aan geven en hun kop in het zand steken, bestaat het niet, raasden mijn gedachten door in het tempo van het verkeer. Op dat moment hoorde ik Racoon uit de speakers: Get your head out of your ass! (Mam, als je meeleest … sorry! Ik heb het liedje niet geschreven…).

Later toen ik de songtekst opzocht, werd ik direct geraakt door de eerste zinnen:

How I wish for a flame that never dies

Like a candle & its flame bring back the light

Daarna viel mijn oog op de prachtige zin, die in de auto ook al mijn aandacht trok:

Get your head out of your ass, Ignorance is such bliss

Vrijheid is ons grootste goed en daar moeten we zuinig op zijn. Er zijn verre landen waar vrijheid niet vanzelfsprekend is, waar je niet kan zijn wie je bent. Ook in ons land moeten we zuinig zijn op onze vrijheid. Er wordt geknabbeld aan de vrijheid om te zijn wie je ten diepste bent en je eigen keuzes te maken. Meningen kunnen verschillen, meningen mogen verschillen, maar sta open voor elkaar. Maak van je eigen verwachting niet de verplichting van de ander. Ga de dialoog aan om te leren van en met elkaar, met vallen en opstaan. En terwijl je dat doet… steek dan niet je kop in het zand als het lastig wordt (en ook niet in your ass…). Like a candle & its flame bring back the light, vanuit ons mooie, grenzeloze Lichtland!

Er zijn zoveel mensen die ik zou willen bedanken, met naam en toenaam, maar als ik dat doe, vergeet ik er echt heel veel. Daarom bedank ik ‘ons’ eigen NSVV-team voor hun inzet en ondersteuning en hoop ik dat we samen bij kunnen blijven dragen aan de kwaliteit van licht. En aan iedereen die daar dit jaar op welke manier dan ook aan bij heeft gedragen, uit de grond van mijn hart zeg ik: dank je wel!

Tot slot wens ik iedereen een mooie kerst met familie, vrienden en zoals de Duitsers dat zo mooi zeggen:

‘Einen guten Rutsch ins neue Jahr!’

 

Namens de NSVV (they/them), vanuit Lichtland,

John de Joode (he/him)