“GroenLinks-Kamerlid Tom van der Lee en CDA-Kamerlid Agnes Mulder hebben samen een motie ingediend om bedrijven te verplichten uiterlijk per 1 juli 2020 enkel led-verlichting te gebruiken”

Even googelen voor een ledlampenboer, je gebouw vol ledlampen laten hangen is zo gepiept. En weer kan er een vinkje op de lijst van energiebesparende maatregelen. Zo zet de regering de deur open voor de cowboys op de markt, die zonder verstand van zaken geld uit de zak kloppen van bedrijven, die denken met een adviseur te praten maar die in werkelijk colporteur zijn. Deze motie stapt als een kip zonder kop over de kwaliteit van licht heen.

Helaas kunnen wij geen motie van wantrouwen indienen. Als NSVV (Nederlandse Stichting Voor Verlichtingskunde) zijn wij de onafhankelijke brancheorganisatie en het Nederlandse kenniscentrum voor licht en verlichting. Wij vertegenwoordigen een breed scala aan professionals: lichtontwerpers, installateurs, lichtadviseurs, fabrikanten, leveranciers en niet te vergeten de gebruikers. Samen zetten wij ons in voor de hoogste kwaliteit van licht. Natuurlijk hoort daar vermindering van CO2 uitstoot bij en besparing van kosten. Maar gaan we met deze motie nu opnieuw inzetten op alléén de energiebesparing die led met zich meebrengt om CO2 doelstellingen na te jagen? Stappen we hier nu wederom als een kip zonder kop over de kwaliteit van licht heen? Waarom maakt de regering in Den Haag geen gebruik van de kennis die in Nederland aanwezig is op het gebied van goede verlichting?

Onze lichtvakmensen kijken vanuit een breder perspectief naar licht. Op de juiste manier en met de juiste expertise het juiste licht op de juiste plek brengen, heeft een positief effect op de kwaliteit van werken en leven, veiligheid, gezondheid en toegankelijkheid. En oh ja, ook op het behalen van CO2 doelstellingen. Wij willen zelfs een stap verder gaan. Wij zijn van mening dat er een grote stap voorwaarts gezet kan worden met Human Centric Lighting: verlichting waarbij de mens centraal staat.
Ik wil dat zelfs breder trekken: verlichting waarbij alle levende wezens centraal staan.

Zijn wij nu als gerenommeerde lichtmarkt in Nederland, waarbij we Europees ook nog een woordje meespreken, verder het in denken, doen en laten dan de Nederlandse regering? Tom van der Lee en Agnes Mulder, jullie willen dossiers, moties en wetsvoorstellen toch niet lezen bij het licht van een foute ledlamp? Ik zie dat ik veel vragen stel. Nou, nog maar eentje dan; beste regering: zullen we het er samen eens over hebben?

#Goedlicht #Kwaliteitvanlicht #Kwaliteitvanleven #NSVV #SOLG #OVLNL #UNETOVNI #GLV #IBE-BIV #SLG #LTG #LiTG #GroenLinks #TomvanderLee #CDA #AgnesMulder #Tweedekamer # DenHaag

 

John de Joode

Voorzitter NSVV Kenniscentrum voor licht