– Traditioneel deel ik in mijn kerstboodschap altijd een van mijn favoriete muzieknummers. Dit jaar kan ik niet om Danny Vera heen. Na 17 keer Bohemian Rapsody is Rollercoaster dit jaar de verrassende nummer 1 in de Top 2000

2020 was een jaar vol highs and lows. Het jaar van handen wassen, ellebooghoesten, applaus voor de gezondheidszorg, mondkapjesplicht, lockdown en thuiswerken. Danny Vera schreef Rollercoaster in 2019 en de eerste regels lijken gemaakt voor het jaar dat achter ons ligt:

Here we go
On this roller coaster life we know
With those crazy highs and real deep lows
I really don’t know why

2020 is echter ook het jaar waarin blijkt dat ons aanpassingsvermogen in staat is snel te reageren in onze 58Watt maatschappij. In-person heeft plaatsgemaakt voor on-line, het woon-werkverkeer is nog slechts 13 treden en het praatje met een collega bij de koffieautomaat is een call geworden. Onlangs kwam onze tuinman Wesley de tuin winterklaar maken. Waar we normaal samen koffiedrinken zei ik nu: “Ehh, hier staat de Nespresso en hier liggen de cups.” Toch proberen we in alles wat we doen ook online en ook in de 58Watt maatschappij dichtbij elkaar te blijven staan, ook al kan dat niet fysiek.

You don’t have to slow me down
‘Cause I will always be around

De donkere dagen voor kerst lijken nog donkerder dan anders. We zitten niet meer op zondagavond aan de buis gekluisterd voor de sport, maar op dinsdagavond om 19.00 uur om te horen of het kabinet versoepelingen aankondigt of juist de maatregelen aanscherpt. En toen de minister-president ons op een maandagavond vanuit het Torentje toesprak, wisten we al dat dat niet veel goeds betekende. De lockdown was een feit en we moeten het opnieuw samen doen.

I try to fill that empty space inside
But I can’t do that without you

In een jaar waarin we met man en macht zochten naar oplossingen om niet alleen de economie maar ook ons privéleven van de rem te halen blijkt dat een deel van de oplossing ligt bij ons, de mensen van het licht: UV-C. Ja, ik weet het, UV-C is géén licht maar straling. In mijn optiek zal UV-C als desinfectiemiddel een vast deel worden van onze samenleving, net zoals kunst- en daglicht is onder de noemer biosecurity.

I will find my way back home
Where magnolia grows, where magnolia grows

Ook de NSVV reed mee in de corona-rollercoaster. Elkaar niet fysiek kunnen treffen is echt wel een low in een community van mensen met dezelfde passie waarbij samen discussiëren en gedachten delen over de kwaliteit van licht het beste in-person gaat. Toch zijn er ook highs om op terug te kijken: bouwen aan ons nieuwe community platform, onze eerste online borrel, de eerste samenwerking met onze zuiderburen inzake retrofit, RVB en RWS die kijken naar onze Gedragscode en mooie webinars over bijvoorbeeld je thuiswerkplek. Kennisdelen doen we inmiddels online alsof we nooit anders gedaan hebben, zoals de Collegetour van Wout van Bommel en de start van het Licht & Mens initiatief. Ook de partijen waar we mee samenwerken op het gebied van opleidingen hadden in een mum van tijd een deel van hun aanbod online.

But I guess you know
Why I do what I do and where I go
I try to fill that empty space inside
But I can’t do that without you

Toch een beetje traditioneel sluit ik mijn boodschap af met een nummer van Danny Vera. Nee, niet het nummer waarmee hij Queen van de eerste plek gooide. Luister naar Oblivious desire. Vooral de zin Oh that tiny ray of light liet me voelen hoezeer ik verlang naar de samensmelting van het oude en nieuwe normaal.

And I will go
To the farthest place on earth I know
I can travel all the road, you see
‘Cause I know you’re there with me

Wat 2021 ons gaat brengen durf ik niet te zeggen. Een jaar geleden keken we uit naar een jaar vol van activiteiten, evenementen en vergaderingen in de meest uiteenlopende oorden en passende locaties maar vanaf maart zaten we thuis in ons eigen SOHO (Small Office Home Office) tegen een scherm aan te kijken. Wat ik wel weet is dat wij in de voortrazende rollercoaster van het leven samen onze missie voortzetten en onze doelen zullen halen. On this roller coaster life we know waarborgen we de kwaliteit van licht en delen we onze kennis.

Zorg goed voor de veiligheid van jezelf en je naasten en vergeet niet dat een klein feestje ook gewoon nog steeds een feestje is. Ik sluit af met de kreet waarmee veel calls worden afgesloten: Stay safe!

John de Joode
voorzitter