– It Kin Net! In Friesland betekent het dat het niet kan. Voor een Brabander kan het nét, maar het houdt niet over. Het is de perfecte omschrijving voor het jaar 2021: een jaar waarin we volop plannen maakten en bijeenkomsten organiseerden en vervolgens duimden dat het door kon gaan. Soms kon het nét wel, maar vaker kon het niet. It Kin Net …

Terugkijkend op het It-Ken-Net-Jaar vraag ik mezelf af of we dit jaar op de automatische piloot zijn doorgekomen. We hebben allen ons ding gedaan op een echt Hollandse manier; als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan. De Friezen zeggen: As `t net kin sa`t it moat, dan moat it mar sa`t it kin. Als Brabander zeg ik: As ’t net kan, dan goan we d’r veur!

2021 was ook het jaar waarin vergaderen of netwerken via Teams, Zoom of Google Meet het nieuwe normaal werd. We zagen het interieur van collega’s, soms liep de kat van een netwerkcontact door het beeld, blafte er een hond door je presentatie heen of moest er iemand even naar de deur om een pakje in ontvangst te nemen. De online vrijdagmiddag- of kerstborrels die in 2020 georganiseerd werden, waren in 2021 alweer op hun retour. Er gaat niets boven een fysieke borrel in een echte kroeg (op anderhalve meter).

We hebben van alles in de steigers gezet en last minute afgeblazen. Onwennig waren de events en bijeenkomsten die wel doorgingen. Geef ik een boks, een elleboog of toch weer een hand? Zitten we niet te dicht op elkaar? Mondkapje op of mondkapje af? Voel ik nu een kriebel in mijn keel? Als ik maar geen hoestbui krijg …

Toch waren ze fantastisch, de in-person events zoals het OVL  Symposium 2021 in het Spoorwegmuseum. Wat een geweldige eer dat ik daar het certificaat mocht overhandigen aan Nico de Kruijter en Marcel van der Staaij, de twee eerste ELE (European Lighting Experts) Outdoor. GLOW 2021 was onvergetelijk en op 9 november beleefden we een fantastische kennisdag ILIAD op de TU in Eindhoven georganiseerd door het Intelligent Lighting Institute (ILI).

Traditiegetrouw deel ik in mijn kerstboodschap een liedje waarin het licht voorkomt. Mijn 25-jarige dochter zat naast me in de auto op een donkere herfstavond. Op de radio klonk Blinding Lights van The Weeknd, een lekker uptempo nummer. Het volume ging hoog om samen lekker mee te blèren ‘in deze gezellige discotheek’, aldus mijn dochter. Op dat moment reden we langs een sportveld. ‘Zo, da’s een fel licht’, zei ze. We werden letterlijk blinded by the lights. Ik dacht (terwijl ik gezellig door bleef zingen) aan onze richtlijn Lichthinder, aan Henk Stolk en aan alle milestones die we de afgelopen jaren als organisaties hebben behaald.

Wat hebben we samen ondanks alle beperkingen en restricties veel voor elkaar gekregen: de Nederlandse toelichting op de nieuwe NEN-EN12464-1, Retrofit, tips voor de thuiswerkplek en een nieuwe aanbeveling verlichting voor sportaccommodaties: tennis en padel. We organiseerden de webinars Retrofit, Verlichting werkplek (i.s.m. NEN) en de Wout van Bommel college tour. We boden ondersteuning aan de BV Nederland bij actuele topics zoals UV-C in de strijd tegen COVID-19 en .

Een hele mooie milestone in 2021 is ons eigen, gloednieuwe NSVV Community Platform. Wij zijn trots op ons virtuele honk waar we elkaar vinden om kennis, ideeën en expertise te delen, waar leden elkaar om hulp en advies vragen en dat ook vrijblijvend aan elkaar geven. Het is de plek waar je als lichtprofessional vindt wat je nodig hebt om je vak nóg beter uit te oefenen. Ons platform was er niet gekomen zonder de onvermoeibare inzet van Geertje Hazenberg. Omdat Geertje Friese roots heeft zeg ik, tanke wol! Teus Koteris begeleidde het proces. Bedankt, Teus!

Terug naar het verblindende licht in de nacht. Ik hoop dat alle lichtgekkies van de NSVV en daarbuiten even aan elkaar denken, de volgende keer dat ze onderweg een blinding light zien. Denk aan ons mooie vak als je Blinding Lights hoort (en zing gerust lekker hard mee). Denk dan even (wel lekker doorzingen) aan hoe we het samen toch steeds maar weer flikken. Denk terug aan onze opbouwende meningsverschillen en goede discussies die altijd op het proces en niet op de persoon gevoerd werden. Bedenk (blijven zingen!) dat we juist daardoor onze NSVV kwaliteit kunnen waarborgen voor de BV Nederland. En last but not least: denk alvast aan alle mooie milestones en spannende uitdagingen die we nog voor de boeg hebben.

‘I’ve been on my own for long enough’, is de 2e regel van Blinding Lights. Laten we hopen dat we elkaar in 2022 weer snel fysiek kunnen zien. Ik hoop dat we de tijd van ‘it kin net’ in 2022 snel achter ons kunnen laten. Tot dan: stay save and stay connected!

 

John de Joode
Voorzitter NSVV

PS: Zing alvast lekker mee: The Weeknd – Blinding Lights. Ken je het niet? Geen probleem, de songtekst zit erbij!