Op 16 november kwamen meer dan 200 lichtprofessionals – OVL-ers, ontwerpers, beleidsmakers, leveranciers – bijeen voor het Openbare Verlichting Congres Ruimte en Licht, in Kasteel de Vanenburg in Putten. Dit jaar voor het eerst door Acquire, uitgever van het vakblad Ruimte en licht, OVLNL en de NSVV. Deze bundeling van krachten legde de basis voor een fantastische en uiterst informatieve dag. Met aansluitend nog een bezoek aan het licht festival GLOW in Eindhoven.

Dagvoorzitter Chantal Verspaille, schepen van Antwerpen, opende het congres met veel ruimte voor Belgische gevatheden, die de congresbezoekers bijzonder waardeerden. Lachsalvo’s volgende elkaar in snel tempo op. Burgemeester Lambooij, van Gemeente Putten, was de eerste spreker in het ochtendprogramma. Hij schetste het probleemveld van openbare verlichting in een kleine gemeente.

Integraal werken
Keynote landschapsontwerper Joost de Natris, van karres + brands  liet zien wat licht in de openbare ruimte kan betekenen – dit aan de hand van fascinerende projecten in binnen- en buitenland – en wat de rol daarin is van de ontwerpen. Ook stipte hij aan wat de hindernissen zijn die de ontwerper tegenkomt om zijn lichtontwerp gerealiseerd te krijgen. Integraal samenwerken is een van de oplossingen.

Lichtperceptie
Sylvia Pont, Antoni van Leeuwenhoek professor aan de TU Delft ging in haar keynote ‘Alles wat we zien is licht’ in op lichtperceptie. Ze gaf aan dat we licht zien door zijn effecten op dingen, mensen, en ruimtes. De effecten en eigenschappen van licht zijn te ontwerpen en inzetbaar om een optimale lichtbeleving te realiseren, maakte Pont duidelijk. Haar update van de laatste stand van perceptie-gebaseerd onderzoek en wat we daarmee kunnen om de lichtbeleving in de openbare ruimte te verhogen was uitermate overtuigend.

Pitches OVL Inspiratie Award 2017
De vijf genomineerden voor de OVL Inspiratie Award 2017 die door de jury eerder al bekend waren gemaakt kregen tijdens de dag de gelegenheid om hun idee in een korte pitch te presenteren. Congresbezoekers konden tijdens de lunch een stem uitbrengen voor de publieksprijs. Het VR 3D model, een inzending van Studio DL, won de publieksprijs. Dezelfde inzending won ook de juryprijs. Met de uitreiking van die prijs en een toelichting door juryvoorzitter Wijnand Beemster werd het congres afgesloten. Waarna een borrel in de monumentale ambiance van het kasteel de bezoekers ampele gelegenheid bood om te netwerken.

Keuze uit 20 parallelsessies
Verdeeld over vier ronden, met in totaal 20 parallelsessies, werd de actualiteit in het vakgebied van OVL over het voetlicht gebracht. Met soms flinke discussies en vruchtbare interactie. Keuze uit onderwerpen waren onder meer: succesvol ver-led-den, multifunctionele masten, donker is licht, totaalvisies op licht, light as a service, circulariteit, NPR, Levensduur van Led, tunnelverlichting en meer.

In het programma vindt u de presentaties van de sprekers en kunt u alles nog eens rustig te bekijken.