– Professor Van Bommel is één van ’s werelds meest vooraanstaande experts op het gebied van verlichting. Als onafhankelijk lichtconsultant en hoogleraar aan de Fudan Universiteit in Shanghai, verzorgt hij lezingen en masterclasses over de hele wereld.

De NSVV is trots dat Professor Van Bommel ook dit jaar weer een unieke collegetour voor NSVV verzorgt in Nederland. Van Bommel geeft 10 boeiende colleges waarin hij op de hem kenmerkende inspirerende wijze ingaat op bijna alle onderwerpen die in het led-tijdperk spelen. Als lichtprofessional of student mag je dit niet missen!

25.11.2918: Verblinding voorspellen
Het oog bewerkt binnenkomende visuele signalen razendsnel, zodat de hersenen het kunnen vertalen. Van Bommel vertelt hoe deze kennis van het oog de basis vormt voor een aangepast UGR systeem dat voor alle soorten armaturen en applicaties verblinding kan voorspellen.

02.12.2019: Kleur bekennen
Is ons kleurweergavesysteem (RA) nu eigenlijk wel of niet goed genoeg voor leds? Is het Amerikaanse systeem (TM-30) een goed alternatief? Er is echter ook een aanvullende grootheid (Duv) die steeds vaker gebruikt gaat worden in combinatie met de grootheid kleurtemperatuur. Hoe dan? Is het Kruithof diagram te gebruiken om te bepalen welke lichtkleur als aangenaam wordt ervaren? En hoe karakteriseer je de kleur van gekleurde leds betrouwbaar met een of twee getallen? Kleur en kleurspecificatie roepen veel vragen op. Professor Van Bommel legt het allemaal haarfijn uit.

09.12.2019/16.12.2019: Nieuwe bronnen
Al gehoord van de nieuwste lichtbronnen, zoals de chip-on-board-led en de flip-chip-led? Weet jij hoe je betrouwbaar de lange levensduur van een led kan voorspellen zonder dat je deze 6 jaar lang, dag en nacht, laat branden? Na dit college ben jij op de hoogte van de nieuwste bronnen en testmogelijkheden.

06.01.2020: Licht op het werk
Wordt het niet eens tijd dat we ook bij binnenverlichting het luminantie criterium gaan gebruiken? Waar staat Human Centric Lighting eigenlijk precies voor? En een oud concept in een nieuw jasje: ‘light flow’ of ‘light field’. Mathematisch knap ingewikkeld maar het is een nieuwe tool voor de lichtontwerper met een uitermate eenvoudig meetinstrument.

13.01.2020: Niet-visuele effecten van verlichting
Melatonine, cortisol, slaap, alertheid, directe en indirecte (circadiane) effecten van licht. Het heeft allemaal effect op het menselijk lichaam. Kan je van te veel licht op momenten dat het eigenlijk donker hoort te zijn, ziek worden? Hoe zit het ook alweer met blue light hazard? Wout van Bommel vertelt je hoe het werkt en wat het betekent voor kantoorverlichting, ziekenhuisverlichting en ruimtes waar in ploegendiensten gewerkt wordt. Professionele meetmethodes versus meten met een eenvoudig tolletje passeren de revue.

20.01.2020/27.01.2020: Dilemma’s op straat
We vervangen prima gasontladingslampen door moderne led-installaties. Slim, duurzaam en kostenbesparend. Maar ook: boze burgers die mopperen dat je je benen breekt op de stoep en ouderen die liever binnen blijven als het donker wordt. Hoe kan het beter en wat is het effect van een beter reflecterend wegdek of trottoir? En waarom is mesopisch zien geen hot item meer in de straatverlichting? Wout van Bommel geeft antwoord de dilemma’s van de straat.

03.02.2020: Niets is onmogelijk
‘Connected, smart lighting’ begint aardig ingeburgerd te raken. Maar benutten we wel alle kansen? Led heeft zoveel meer toepassingsmogelijkheden dan verlichten. Wat te denken van datatransport, LiFi in aanvulling op of in de plaats van WiFi, het licht zelf als sensor, voor crowd control, voor volledig geautomatiseerde plantenfabrieken, voor … tja, waarvoor niet eigenlijk? Wout van Bommel geeft je in dit college een kijkje in de toekomst.

Over Wout van Bommel
Prof. Ir. Wout van Bommel is onafhankelijk lichtconsultant en sinds 2004 hoogleraar Fudan Universiteit Shanghai. Hij schreef twee boeken: Road Lighting (Springer 2015) en Interior Lighting (Springer 2019). Hij is voormalig president International Lighting Commission CIE, voormalig voorzitter Stichting Onderzoek Licht en Gezondheid (SOLG), voormalig voorzitter NEN verlichtingscommissie en is ruim 35 jaar werkzaam geweest bij Philips Lighting.

Facts & Figures:
De College Tour kost:
– € 995,-  (ex. BTW) voor NSVV-leden
– € 1180,- (ex. BTW) voor niet NSVV-leden

NSVV lid worden? Meld u aan!

Hiervoor krijgt U:

  • Kennisoverdracht van een van de meest vooraanstaande experts uit de lichtwereld
  • De meest onafhankelijke actuele kennis over licht en verlichting
  • De presentaties in PDF
  • Gratis parkeren
  • Onbeperkt koffie/thee
  • NSVV-certificaat uitgereikt met borrel en hapjes

Aanmelden & informatie:

Aanmelden kan via het deelnemersformulier

Voor vragen en/of nadere informatie kunt u contact opnemen met Geertje Hazenberg,
telefoonnummer: 06-12953232,  email: info@nsvv.nl.

Bovenstaande tekst is ook als PDF beschikbaar.