– Vanaf maandag 27 november begint weer de “Wout van Bommel Collegetour”. De colleges zijn gericht op de lichtprofessional met ruime praktische ervaring die zijn kennis wil verfrissen, verbreden, verdiepen en updaten. Elk onderwerp wordt behandeld vanuit de basis en eindigt op academisch niveau. Daarom zijn de colleges ook geschikt voor slimme licht -enthousiastelingen met mindere ervaring.

Een greep uit de vele leerpunten:

Basis van zien
Het oog bewerkt visuele signalen zoals je computer van een foto een JPG-plaatje maakt. Dit verklaart waarom LED-armaturen gemakkelijk verblinden. Deze nieuwe kennis wordt waarschijnlijk de basis voor betere verblindingsberekeningssystemen.

Kleur en kleurspecificatie
De kleurendriehoek uitgelegd zonder wiskunde. Is ons kleurweergave systeem (Ra) wel goed genoeg voor LEDs? Is het Amerikaanse systeem (TM-30) een alternatief? Een nieuwe grootheid (Duv) gebruikt in combinatie met de kleurtemperatuur (CCT). Wanneer is het Kruithof diagram niet bruikbaar? Hoe kan ik de kleur van gekleurde LEDs met een getal vastleggen?

Lichtbronnen
Wat is een Chip on Board (COB) LED en wat een flip-chip LED? Betrouwbaar de lange levensduur van een LED voorspellen. Wat zijn de vooruitzichten op verdere ontwikkelingen in LEDs. Waarom gaat de Nobelprijs voor scheikunde 2023 naar de onderzoekers van quantum-dots die in de nieuwste LEDs steeds vaker worden toegepast.

Kantoor en industriële verlichting
Wordt het niet tijd dat we bij binnenverlicting het luminatie criterium gaan gebruiken? En een nieuw concept: “Light flow” of “light field”, mathematisch heel moeilijk, maar een fantastisch, eenvoudig te gebruiken, toekomstig tool voor de lichtontwerper: in ontwikkeling bij de Universiteit van Delft.

Licht en gezondheid
Melatonine, slaap, alertheid, circadiane effecten van licht: hoe werkt het nu eigenlijk in ons lichaam? Hoe bepaal ik het ritme van mijn eigen biologische klok? Wat betekent dit voor kantoorverlichting, ziekenhuisverlichting en ploegendienstverlichting. De nieuwe lichteenheid “melanopische EDI lux” wordt uitgelegd. Wat is de blue light hazard en hoe meet je lichtflikker?

Straatverlichting: een lichtechnisch prima gasontladingslampinstallatie vervangen door een efficiëntere LED-installatie, resultaat: boze bewoners. Hoe kan die LED-installatie beter? Wat voor effect heeft een hoog reflecterend wegdek? Waarom is mesopisch zien niet meer zo’n hot item?

LED en Internet der Dingen: “smart lighting” is al aardig ingeburgerd, maar benutten we alle kansen? Hoe kan LEDlicht worden gebruikt voor datatransport. LiFi in plaats van WiFi. LEDlicht zelf als sensor.

Zonlicht en gezondheid: Gastcollege van een dermatoloog

De colleges worden gegeven van 13:30 – 15:45 bij de NSVV, Horaplantsoen 18, Ede

Klik hier voor een gedetailleerd programma en inschrijving

Inschrijven (ook voor niet NSVV leden) voor 23 november!