03
May
2023

Tegenwoordig is stadsverlichting belangrijk voor het stadsleven, het gebruik van de stad door burgers en toeristen, de stedelijke identiteit en om steden ’s nachts visueel aantrekkelijk te maken. Het is noodzakelijk om de stadsverlichting, die twee hoofdgroepen omvat: “utiliteitsverlichting” en “architecturale verlichting”, met een holistische aanpak te beheren en de stadsverlichting in overeenstemming te brengen met “masterplannen voor verlichting”.

In 2019 heeft de CIE CIE 234:2019 “A Guide to Urban Lighting Masterplanning” gepubliceerd; dit document is opgesteld ter ondersteuning van deze holistische aanpak en is een belangrijke bron van basisinformatie en toepassingsvoorbeelden.

Daarnaast moet ook rekening worden gehouden met kwesties als energie-efficiëntie, milieubehoud in het kader van duurzaamheid bij toepassingen van stadsverlichting. In het tijdperk van digitalisering waarin wij ons bevinden, vormt adaptieve verlichting een belangrijk toepassingsgebied binnen het concept “Smart City”.

AANMELDEN