30
Sep
2015

Lichtcongres tijdens Elektrotechniek 2015

De verlichtingsindustrie verandert in hoog tempo. LED-verlichting vraagt om uniforme berekeningsmethodieken; Europese energie- en ecoregels dwingen tot meer transparantie. Verlichting zelf verandert door de komst van nieuwe concepten zoals Human Centric Lighting. En niet in de laatste plaats staat het verdienmodel van fabrikanten op de helling: die verkopen niet langer armaturen maar licht. Stof genoeg voor het NLA Lichtcongres tijdens Elektrotechniek 2015.

Tijdens de vakbeurs Elektrotechniek, van 29 september tot en met 2 oktober in de Jaarbeurs in Utrecht, vindt op woensdagmiddag 30 september het NLA Lichtcongres plaats. Vier sprekers behandelen in een korte presentatie, gevolgd door telkens een Q&A kwartiertje, vier actuele thema’s uit de Nederlandse verlichtingsindustrie.

Het NLA Lichtcongres vindt tijdens Elektrotechniek 2015 plaats, namelijk op woensdag 30 september vanaf 12.30 uur in de Marijke Gehoorzaal op de beursvloer (direct na de tunnel bij de ingang linksaf). Deelname is gratis voor beursbezoekers. Dat kan via registratie op de website van Elektrotechniek. Aan het einde van deze registratie voor toegang tot de beurs kan men zich binnen het lezingenprogramma voor het NLA Lichtcongres aanmelden.

Europees EEPLIANT-project (13.05 – 13.45 uur, inclusief kwartier Q & A)
Rolf Ibsen, directeur van Megaman en bestuurslid van brancheorganisatie NLA, spreekt over het Europese EEPLIANT-project, waarvoor enkele maanden geleden de aftrap werd gegeven. Met energielabels en een ecodesign-richtlijn spoort de Europese Unie producenten aan energiezuinige apparaten te ontwikkelen en wordt bij de eindgebruiker energiebewustzijn gestimuleerd. Door de snelle ontwikkelingen in de verlichtingsindustrie kloppen de gebruikte labels niet altijd met de realiteit. “Het uiteindelijk geleverde resultaat correspondeert niet altijd met wat op het label wordt beloofd”, zegt Rolf Ibsen. Om hier een eind aan te maken, heeft de Europese koepelorganisatie LightingEurope het initiatief genomen om met voorlichting en educatie, gekoppeld aan handhaving, de realiteit te stroomlijnen met wat op verpakkingen en in handleidingen beloofd wordt. “In plaats van nog meer regels, gaan we nu eerst zorgen dat alles voldoet aan de regels.” Rolf Ibsen doet op het NLA Lichtcongres uit de doeken wat dit onder meer voor de installateurs gaat betekenen.

Gedragscode Lichtberekeningen (13.45 – 14.25 uur, inclusief kwartier Q & A)
De leveranciers en installateurs krijgen eveneens te maken met de Gedragscode Lichtberekening van de NSVV. Het onafhankelijk kenniscentrum voor licht en verlichting heeft een uniforme berekeningsmethodiek opgesteld. Daar is aldus Aris Bakker, directeur van Trilux, behoefte aan. “Door de komst van LED-verlichting zijn er veel nieuwe partijen bij gekomen. Omdat er geen uniforme regels zijn voor de onderbouwing van lichtberekeningen, is het voor de klant niet altijd duidelijk wat hij mag verwachten.” Marc Laponder, commercieel manager van ESZET Lighting, gaat op het NLA Lichtcongres dieper in op deze methodiek die in zijn ogen een professionaliseringsslag voor de branche betekent. Offertes van verschillende leveranciers worden beter vergelijkbaar. De eindklant krijgt een grotere zekerheid over wat hij geleverd krijgt, over de hoeveelheid licht die een installatie oplevert en het energieverbruik ervan.

Human Centric Lighting (14.40 – 15.20 uur, inclusief kwartier Q & A)
De derde spreker op het congres is Paul Brussee van Osram. Hij behandelt het concept van Human Centric Lighting. Dit is een actueel thema in de Europese verlichtingsindustrie. In plaats van te focussen op energie- en opbrengstefficiency, verschuift het accent naar het effect van verlichting op het menselijk welzijn, gezondheid en zijn biologisch ritme. Ook in een kantooromgeving of in de fabriek heeft de juiste verlichting op het juiste moment van de dag effect op hoe mensen zich voelen en hoe ze presteren. De goede kleurtemperatuur stimuleert de aanmaak van melatonine in het lichaam en zorgt voor extra activering.

Circulaire verlichting (15.20 – 16.00 uur, inclusief kwartier Q & A)
Het vierde en laatste thema is een mix van businessmodel en ecologie. Hoe kan de verlichtingsindustrie inspelen op de circulaire economie? Kevin Raaijmakers van Philips Lighting pakt dit onderwerp op. Bij circulaire verlichting kopen klanten niet langer armaturen maar licht. Wil je grondstoffen efficiënter kunnen hergebruiken, dan moeten producten anders ontworpen worden, moet je als fabrikant zicht houden op het onderhoud gedurende de levensfase en moet vooraf de retourstroom zijn ingericht. Kevin Raaijmakers: “Normaal als een LED-armatuur is opgebrand, vervang je het hele armatuur. Vaak is het echter slechts één onderdeel dat het einde van de levensduur bepaalt. In circulaire verlichting ontwikkel je de armaturen zo, dat je eenvoudig alleen de technologie kunt vervangen.” Zo voorkom je verspilling van kostbare grondstoffen. Bovendien is de retourstroom geregeld, cruciaal in het concept. “Je moet het onderhoud én de retourstroom regelen als je circulair wilt werken.”