29
Jun
2016

Is LED wel zaligmakend? Hoe werkt LED-verlichting en wanneer kan LED het beste toegepast worden? Hoe zit het met het energieverbruik, de investeringskosten en de terugverdientijd? De cursus Toepassen van LED-verlichting in gebouwen behandelt alle ins en outs van het zinvol toepassen van LED-verlichting.

Inhoud

In één middag worden alle aspecten van LED-verlichting behandeld die nodig zijn om een eigen businesscase te bouwen. Deelnemers kunnen na de cursus in hun eigen praktijk direct aan de slag. Het programma bestaat uit vier onderdelen:

1. Hoe werkt LED-verlichting?
Techniek van de LED, toepassing als lichtbron, de opbouw van armaturen, gebruik van de driver en systemen voor aanwezigheidsdetectie, het dimmen en de kleurinstelling.

2. Waar is LED-verlichting toepasbaar?
Begrippen als lux en lumen, kleurtemperatuur, gebruiks- en Arbo-richtlijnen, toepassen van LED bij vervanging, renovatie en nieuwbouw.

3. Rekenen aan energiebesparing
Het elektriciteitsverbruik en de energiekosten vergeleken tussen LED-verlichting en conventioneel, kosten voor onderhoud en vervanging.

4. Een eigen businesscase
Het opstellen van een plan voor toepassen van LED-verlichting in bestaande bouw bij renovatie, met investeringsbegroting, jaarlijkse kosten, subsidiemogelijkheden en terugverdientijden.