Net als de rest van Nederland, heeft ook NSVV te maken met de 58 Watt maatschappij. ‘Wat?!”, zal de leek roepen. Terwijl elke lichtprofessional weet dat 58 Watt gelijk staat aan 1,5 meter en deze term gekscherend gebruiken. Voordat we allemaal, anders dan normaal, van onze vakantie gaan genieten, neem ik jullie nog even mee naar de afgelopen bijzondere maanden.

We pakken langzaam weer zaken op, her en der wordt alweer live vergaderd en dat is goed. NSVV is altijd een club geweest met een grote sociale cohesie. Combineer dit met de passie die iedereen heeft voor de kwaliteit van licht en je hebt het over een unieke club. COVID-19 kan onze missie vertragen maar niet tegenhouden. Ik zeg bewust COVID-19 want, eigenzinnig als we zijn, ook de term Corona roept bij lichtmensen een ander beeld op. Nee, niet van een koud biertje op een zonnig terras, alhoewel dat een prettig beeld is, maar van een atmosferisch optisch verschijnsel in de vorm van gekleurde kransen van licht rondom de zon of maan. Het effect ontstaat door de diffractie van het licht door kleine waterdruppels of ijskristallen van een wolk. En zo vertalen wij alles wat wij om ons heen zien en horen in lichttermen.

Fluorescente buizen in de ban?

We pakken de draad in de 58 Watt maatschappij weer op waar we hem ruim drie maanden noodgedwongen neergelegd hebben. Zoals de draad van de T8 fluorescente buizen. De term 58 Watt maatschappij draagt namelijk nog een boodschap in zich: de uitfasering en ban van de T8 fluorescente buizen waarbij de 58 Watt variant staat voor het leeuwendeel van alle fluorescentie buizen die commercieel gebruikt worden. Is een led tube van 1,5 meter de oplossing? Quick en dirty gezien wel maar dan maken we waarschijnlijk de fout om weer alleen achter de energiebesparing aan te rennen. Een slechte verlichtingsinstallatie uitgevoerd in fluorescentie retrofitten blijft een slechte verlichtingsinstallatie, ook met led tubes. Daarnaast heeft COVID-19 ook invloed op het investeringsklimaat bij grote bedrijven. Ook binnen het MKB worden investering verder vooruitgeschoven, zeker investeringen in verlichting die niet direct te linken zijn aan de kwantitatieve output van bedrijven.


Focus en aandacht voor kwaliteit

We krijgen vaak de vraag uit de markt of wij als organisatie kunnen benoemen wat goed of fout is en of we bedrijven die tornen aan de kwaliteit van goed licht op onze website kunnen vermelden. Dit heet “naming and shaming” en ons korte antwoord op deze vraag is: “Nee!” Als NSVV benoemen we juist alleen het goede en richten we onze focus en aandacht op die partijen in de gehele keten die gaan voor kwaliteit. Dit gaan we zeker benoemen én monitoren. Binnen de NSVV staan en gaan we met zijn allen voor kwaliteit: waar, hoe en wanneer dan ook. Soms als Don Quichot en steeds vaker samen met organisaties die met NSVV gaan voor kwaliteit. Zo benaderde de NLA ons over de versnelde ban van T8 fluorescentiesbuizen, iets wat de deur opnieuw openzet voor slechte kwaliteit van producten met daaraan gekoppeld slechte verlichting.

 

Brandbrief

Wij zijn van mening dat de uitfasering van fluorescentielampen niet versneld moet worden onder druk van slechts één enkele milieuorganisatie. Daarom heeft NSVV samen met de FEDET/NLA en overige partijen zoals Techniek Nederland en NVFN een brandbrief gestuurd aan mevrouw De Kleuver (Directeur Duurzaamheid en Circulaire economie en plv. DG Milieu en Internationaal ministerie IenW). Onderstaande passage komt uit deze brief:
Fedet-NLA, NSVV en Techniek Nederland bepleiten als lichtkoepel dat LED verlichting bijdraagt aan verduurzaming en CO2 reductie. We stellen echter de voorwaarde dat dit op een verantwoorde en professionele wijze gebeurt, want naast het besparingspotentieel is de kwaliteit van verlichting voorwaardelijk in relatie tot arbeidsproductiviteit, gezondheid en beleving. De zorg van de lichtkoepel is dat wanneer fluorescentielampen versneld worden uit gefaseerd dit ten koste gaat van de kwaliteit. Het verkorten van de uitfasering zal leiden tot ongewenste voorraadvorming, prijsstijgingen en online parallelimport van onveilige producten die niet gecertificeerd zijn voor de EU-markt.

We houden jullie op de hoogte.


Maar nu: vakantie!

Even niet of minder met werk bezig zijn is goed voor de mens. Toch houden wij lichtmensen altijd oog voor het licht, wanneer dan ook en waar we ook zijn. Die knop staat nooit uit. Daarom wijs ik u nog eens op onze prijsvraag: Uw lichtwijsheid op een NSVV-tegeltje. Laat uw gedachten eens gaan over alle lichtwijsheden die u in het afgelopen jaar uitgesproken heeft. Er zit er vast eentje bij die het waard is om gedeeld te worden vanuit de NSVV op een tegeltje.

Blijf gezond, zorg goed voor elkaar, geniet van de versoepeling van maatregelen omtrent COVID-19 maar blijf je gezonde verstand gebruiken. Niet alleen inzake de kwaliteit van licht maar ook in het participeren in de 58W maatschappij. Na de vakantie pakken we de draad weer op in aanloop naar het lichtseizoen van dit rare jaar.

Namens het gehele bestuur wens ik u een fijne vakantie!

John de Joode
Voorzitter