2022 was een bewogen jaar. Na twee jaar van ‘niks mag’, mocht ook de NSVV opeens weer alles. The sky leek opeens weer the limit! We gingen Back to the Future met Wout van Bommel en we namen ons voor om nog krachtiger in te zetten op de waarde van het donker.   

 De coronacrisis leek in 2022 ten einde, maar er kwamen andere crises voor in de plaats. Toch is iedere tegenslag ook een kans en zet je aan tot nadenken. Neem nu de energiecrisis. De prijzen rijzen de pan uit en we hopen dat het prijsplafond in 2023 ons gaat helpen. We zijn met z’n allen anders na gaan denken over energieverbruik. In december wees onderzoek van Dutch New Energy Research uit dat op het dak van maar liefst 2 miljoen Nederlandse woningen inmiddels zonnepanelen liggen. Anders nadenken over het gebruiken van kostbare energie komt de transitie naar LED en energiezuinige verlichting ook ten goede.

Back to the Future was de naam van de eerste lezing door Wout van Bommel op de eerste editie van de confex Future Lighting. Met zijn lezing Back to the Future opende hij het nieuwe jaarlijks terugkerende feestje van de lichtmarkt in Nederland en België. En wat een feestje was het! De volgende versie van dit event voor kennis en innovatie staat alweer gepland. Zet alvast een kruis in je agenda op 22 en 23 november 2023: de tweede Future Lighting in de evenementenhal in Gorinchem.

Tijdens Future Lighting mocht ik als voorzitter van NSVV het 11/24 Manifest Licht in ontvangst nemen uit handen van Elske Schreuder, Ellen de Vries en Sander van der Ham. De presentatie van het manifest was een feestje in het Future Lighting-feest en zette aan tot nadenken. Het gaat in op de kracht en waarde van het donker in de openbare ruimte. Ja, natuurlijk moeten we voldoen aan allerlei technische eisen en normen maar licht en verlichting is meer dan het ons kunnen losmaken van het donker. We zijn nu soms juist op zoek naar het donker. Volgens de initiatiefnemers is het tijd voor een omslag, een revolutie. Het is tijd om de 11 donkere uren per etmaal de aandacht te geven die ze verdienen. Donker waar het donker kan zijn, betekent minder schade aan flora en fauna, lager energieverbruik, minder psychologische en economische schade. Beter licht met aandacht voor het donker betekent een enorme waarde creatie voor de openbare ruimte. Met het manifest wordt iedereen uitgenodigd om mee te bouwen aan het avondbeeld van de openbare ruimte.

Ook in 2022 konden we weer rekenen op al onze vrijwilligers. Ondanks hun eigen drukke werkzaamheden en volle agenda’s stonden zij voor ons klaar en blijven zij ons ondersteunen om samen de wereld te blijven verrijken met licht én donker. Zonder jullie kunnen we niet: dank je wel!

Iedereen die mij kent, weet dat ik van muziek houd en dat ik in mijn kerst- en nieuwjaarsboodschappen altijd een muzieknummer verwerk waar het woord licht in voorkomt. Dit keer een nummer dat me persoonlijk raakte: How do I say goodbye van Dean Lewis. Net voor Kerst overleed mijn vader. Op weg naar het ziekenhuis schoot er van alles door mijn hoofd en opeens drong de muziek tot me door, precies bij deze passage: You’ll always be my closest friend and someday we are gonna make it out. Just hold the light, just hold the light. Ik geloof niet in toeval.

Ik wens iedereen een heel mooi 2023 met familie en vrienden. Natuurlijk hebben we allemaal een mening over de crises die ons overspoelen, maar gooi irritaties overboord en zet meningsverschillen aan de kant. Geniet van elkaar elk moment dat het kan.

Groet,

John de Joode
voorzitter NSVV