11/24 Manifest Licht

11/24 Manifest Licht

Prijs: 0,-

Dit manifest van Ellen de Vries, Sander van der Ham en vele anderen gaat in op de kracht en waarde van het avondbeeld van de openbare ruimte. Het benadrukt het belang ervan en biedt er een nieuw perspectief op. Centraal staat Ademend Licht: licht dat past bij de plek en de gebruikers, dat bijdraagt aan een gevoel van veiligheid, dat de kwaliteiten van de omgeving benadrukt, dat een verhaal vertelt en dat ervoor zorgt dat ook in het donker iedereen prettig over straat kan lopen.

Licht creëert waarde

Volgens de initiatiefnemers van dit manifest is het tijd voor een omslag, een revolutie. Het is tijd om de 11 donkere uren per etmaal de aandacht te geven die ze verdienen. De rekensom is simpel: beter licht betekent een betere openbare ruimte waar iedereen graag komt, ook in het donker. Het betekent minder schade aan flora en fauna, lager energieverbruik, minder psychologische en economische schade. Kortom beter licht betekent een enorme waardecreatie voor de openbare ruimte.

De ingrediënten om echt aan de slag te gaan zijn er al: Ademend Licht, intelligente lichtsystemen, vernieuwende manieren van ondezoek en participatie en een nachtbouwmeester. Met dit manifest nodigen wij ook jou uit om mee te bouwen aan het avondbeeld van de openbare ruimte.

Dat kan o.a. door een tekstuele bijdrage aan dit 11/24 Licht Manifest.

Het 11/24 werd op 23 november tijdens Future Lighting uitgereikt door Elske Schreuder, Ellen de Vries en Sander van der Ham aan John de Joode, voorzitter van de NSVV.

  • Detail Name 1 jaar van uitgifte: 2022