De klok wordt verzet, de dagen worden korter en steeds meer mensen gaan in het donker naar het werk en komen in het donker weer thuis. Dat heeft effect op humeur, prestaties en gezondheid. Dit jaar publiceerde de NSVV de richtlijn Verlichting Kantoorgebouwen, waarin veel aandacht is voor het effect van licht op welzijn en gezondheid. Juist zo belangrijk in de donkere maanden die voor ons liggen.

Vooral in deze tijd van het jaar is het juiste licht op de werkplek van levensbelang. Het gebeurt nog te vaak dat kantoorgebouwen vol hangen met de meest duurzame lampen in prachtige industrieel vormgegeven armaturen, maar dat er onvoldoende oog is voor het licht. “En het draait juist allemaal om het licht”, zegt John de Joode, voorzitter van de Nederlandse Stichting Voor Verlichtingskunde (NSVV), de onafhankelijke vraagbaak op het gebied van licht. “Men realiseert zich onvoldoende wat het effect is van licht op welzijn, humeur en zelfs op je gezondheid”, zegt De Joode.

Licht versterkt het bioritme

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat daglichtsimulatie een positief effect heeft op het bioritme. Het bioritme is de motor van slaappatronen, eetpatronen, lichaamstemperatuur, leer- en werkprestaties. Te weinig licht kan dit proces nadelig beïnvloeden en kan leiden tot gezondheidsklachten, slaapstoornissen, stress, concentratieproblemen of zelfs depressie. Dit jaar publiceerde de NSVV de richtlijn Verlichting Kantoorgebouwen, waarin veel aandacht is voor het effect van licht op welzijn en gezondheid.

Woud van merken, producten en aanbieders

De richtlijn Kantoorverlichting van de NSVV is samengesteld voor lichtontwerpers, opdrachtgevers, eigenaren, architecten, ambtenaren van bouw en woningtoezicht, vastgoedprojectontwikkelaars, enz. “Dankzij de komst van led zijn de mogelijkheden met licht bijna onbegrensd”, zegt De Joode. “Als er gebouwd of verbouwd moet worden, krijgen opdrachtgevers te maken met wettelijke richtlijnen, Europese afspraken en een woud van merken, producten en aanbieders. De NSVV is onafhankelijk en adviseert overheden, organisaties en het bedrijfsleven over bijvoorbeeld nieuwe lichttechnologieën en energieverbruik of brengt hen in contact met betrouwbare professionals.” De richtlijn Verlichting Kantoorgebouwen is te vinden op de website van de NSVV. In de richtlijn staan de eisen voor het ontwerp, de gebruiksmogelijkheden -en middelen, het onderhoud van verlichting en de minimale eisen die aan verlichtingssystemen gesteld moeten worden in termen van kwantiteit en kwaliteit. Er is aandacht voor het zich veilig kunnen verplaatsen in kantoorgebouwen, het uitvoeren van visuele taken, het effect van licht op welbevinden en gezondheid, noodverlichting, gebruiksmogelijkheden en energiegebruik.