- De Europese maatregel om de halogeenlamp uit te faseren is uitgesteld naar 2018, waardoor er meer tijd is om de kosten van Ledlampen te verlagen.  Dit bespaart de consument tot 100 euro per lamp.

Wat is er gebeurd?
Op 17 april 2015 hebben de lidstaten ingestemd met het voorstel van de Commissie om de inefficiënte “D” -klasse halogeenlampen uit te faseren met twee jaar uit te stellen tot 2018.

Waarom worden bepaalde halogeenlampen uitgefaseerd?
Halogeenlampen zijn in veel gevallen efficiënt.  (energie-efficiëntieklasse “D”). Nieuwe technologieën, zoals Led bieden een hoog besparingspotentieel: de consumptie van een halogeenlamp is vaak vijf keer hoger is dan die van een energie-efficiënte Led. Als gevolg hiervan, zijn de lidstaten in 2009 overeengekomen dat deze “D” -klasse halogeenlampen moeten worden uitgefaseerd op 1 september 2016.

Door het analyseren van de verlichtingsmarkt en technologische ontwikkelingen, is de Commissie tot de conclusie gekomen dat 1 september 2018 een meer geschikte datum zou zijn.  Deze uitfasering in 2018 kan de Europese consument een forse besparing opleveren en helpt tevens het milieu.

Wat verandert er precies op 1 september 2018?
Vanaf 1 september 2018 zullen een aantal niet-directionele netspanning halogeenlampen (voornamelijk de peervormige degenen) niet langer op de markt gebracht. Deze beslissing is niet van invloed op de directionele halogeenlampen, zoals populaire spotlights halogeenlampen die vaak gebruikt worden in bureaulampen en schijnwerpers. De maatregelen zullen niet van toepassing zijn op producten die al op de schappen in de winkels staan, maar alleen op de nieuwe producten die te koop worden aangeboden.

Voordelen voor de consument
Het uitstel van de uitfasering kreeg gunstige steun van de meerderheid van de lidstaten, evenals van consumentenorganisaties. Het uitstellen van de uitfasering zal meer efficiënte producten op de markt brengen en geeft consumenten de mogelijkheid om de best presterende lamp voor hun behoeften te kiezen.

Met de overschakeling  van een gemiddelde halogeenlamp naar een ​​energie-efficiënte Led kan al ongeveer 115 euro besparen zijn op de totale  levensduur van maximaal 20 jaar. Daarbij geldt dat de nieuwe lamp zich soms wel binnen een jaar heeft terugverdiend.  Deze besparingen kunnen verder toenemen richting 2018 met lagere prijzen en betere prestaties.

 

Achtergrond informatie:
Alle ecodesign en energie-etikettering maatregelen gecombineerd worden geschat op een aanzienlijke hoeveelheid energie-equivalent te slaan in de huidige jaarlijkse verbruik van primaire energie van Italië. Voor meer achtergrondinformatie over ecologisch ontwerp en energie-etikettering, kunt u hier klikken.

Het oorspronkelijke artikel vindt u op de site van de EU.