- Bart van der Lugt heeft een boekje geschreven over de revealing power. ‘the revealing power of street lighting installations’ vormde in 1938 het antwoord op de vraag van de Britse overheid om een methode voor het ‘meten’ van zichtbaarheid.

Het, met behulp van de bevindingen van C. Dunbar en F.C. Smith, door John Maylon Waldram geschreven rapport werd met enthousiasme ontvangen.Maar ondanks verdere ontwikkeling in de zeventiger jaren, heeft de Revealing Power sindsdien de weg naar de dagelijkse ontwerppraktijk helaas nooit gevonden.

 ‘Een eerbetoon aan de Revealing Power’ bevat een beschouwing van de drie originele rapporten. Hieruit blijkt dat het werk van Waldram, Dunbar en Smith nog steeds van onschatbare waarde is voor het begrijpen van de manier waarop de openbare verlichting ons in staat stelt om ’s nachts de wereld om ons heen waar te nemen.

Hoewel ontstaan in de dertiger jaren van de twintigste eeuw heeft de Revealing Power, na meer dan vijf en zeventig jaar, nog niets aan innovativiteit en toepasbaarheid ingeboet.

Het boekje is vanaf einde week 16 verkrijgbaar via www.bol.com