– In de laatste weken het jaar zien we hoeveel invloed licht heeft op ons dagelijkse leven. Kaarsen, waxinelichtjes en kerstverlichting in een breed spectrum van uitvoeringen en kleuren geven deze periode de charme die we omschrijven als feestelijk, warm en gezellig. Wat is een kerstfeest zonder kaarsen en kerstverlichting?

De gloeilamp was na de kaars de uitvinding die de mens onafhankelijk maakte van het daglicht. In de voortdurende zoektocht naar een vervanger voor het daglicht, wetende dat kunstlicht nooit het daglicht zou kunnen evenaren, praten we inmiddels over Human Centric Lighting. De op dit moment meest volmaakte vorm van kunstlicht. De mens centraal, in het licht, is dat ook niet de kerstgedachte?

De kerstperiode is traditioneel ook de periode van allerlei hitlijsten, lijsten met beste nummers als de TOP 2000. Wie anders dan wij “lichtmensen” worden getriggerd door woorden zoals licht, verlichting, light en lighting. Als je kijkt hoeveel songteksten deze woorden in zich hebben zou je haast zeggen dat het een van de meest bezongen onderwerpen is in de muziekindustrie naast liefde of love.

Een van mijn persoonlijk favoriete nummers is een nummer van Frankie goes to Hollywood met de titel “The power of love”. Frankie zingt daarin: “Love is the light, scaring darkness away”.

Namens het bestuur van de NSVV wens ik iedereen en in het bijzonder al onze vrijwilligers actief in kernteams, expertgroepen en commissies een mooi en bijzonder verlicht kerstfeest toe en spreek ik de wens uit dat we in 2019 gezamenlijk het verschil uit mogen maken in de zoektocht naar duurzame verlichting waarbij de mens centraal staat en dat de kwaliteit van licht het vertrekpunt mag zijn bij alles wat we doen om de wereld om ons heen te verlichten.

John de Joode,
Voorzitter

PS  het Bureau van de NSVV is gesloten tot 7 januari 2019!