– Onlangs ontving Dr. Ir. Luc Schlangen van de Technische Universiteit Eindhoven de meest prestigieuze prijs voor fundamenteel onderzoek van de CIE, de Wyszecki Gold Pin Award for Exceptional Outstanding Contributions in Fundamental Research. De prijs erkent zijn belangrijke bijdragen aan de ontwikkeling van het CIE-systeem voor metrologie van optische straling voor ipRGC-be├»nvloede reacties op licht.

Dr. Schlangen is senior onderzoeker aan de Technische Universiteit Eindhoven in het Intelligent Lighting Institute en de Human Technology Interaction groep. Hij was van 2019 tot 2023 directeur van CIE Division 6 – Photobiology and Photochemistry.
De prijs erkent Dr. Schlangen’s uitgebreide onderzoek naar de effecten van licht en verlichting op neurogedragsprocessen, waaronder ipRGC-be├»nvloede effecten. Hij heeft meer dan 50 wetenschappelijke artikelen gepubliceerd over deze onderwerpen, waaronder verschillende van de meest geciteerde werken. Hij was voorzitter van de gezamenlijke technische commissie van de CIE die CIE S026 CIE-systeem voor metrologie van optische straling voor ipRGC-be├»nvloede reacties op licht produceerde

Dit document legt de basis voor repliceerbaar onderzoek en herleidbare metingen op dit gebied. Luc Schlangen heeft het gebruik van dit metrologiesysteem gepromoot in vele tijdschriftartikelen en presentaties sinds de publicatie ervan.
Hij leidde de ontwikkeling van de CIE 2019 Position Statement on Non-Visual Effects of Light – Recommending Proper Light at the Proper Time en is een groot voorstander van het gebruik van fundamentele wetenschap om verlichtingstoepassingen voor een goede gezondheid te informeren. In 2020 was hij medevoorzitter van het succesvolle gezamenlijke online tutorial tussen de CIE en de International Council for Non-Ionizing Radiation Protection (ICNIRP) over de meting van optische straling en de effecten ervan op fotobiologische systemen. Dit was een eerste samenwerking tussen de CIE en de ICNIRP en het eerste online tutorial van de CIE.

Over de CIE

De International Commission on Illumination – ook bekend als de CIE van haar Franse titel, de Commission Internationale de l┬┤Eclairage – is de internationale wetenschappelijke unie en normontwikkelingsorganisatie voor alle zaken met betrekking tot de wetenschap en kunst van licht en verlichting, kleur en visie, fotobiologie, binnen- en buitenverlichting en beeldtechnologie.
CIE Gold Pins zijn de hoogste onderscheiding die door de CIE wordt uitgereikt.