De missie van de NSVV is om de samenleving te verrijken met kennis over licht. De stichting wil graag dé kennis- en discussie community zijn voor de gebruikers en leveranciers van licht, regelgevers en het onderwijs. Voorzitter Rob Metz: “De NSVV is in de lichtwereld heel bekend, maar daarbuiten minder. De markt is in beweging en de NSVV beweegt mee. Wanneer er iets moet worden besloten over licht, moet het heel logisch zijn dat je dan begint bij de NSVV. Daar gaan we naartoe.”

Wegwijzer bij lichtvraagstukken

Licht wordt steeds belangrijker. Niet alleen in discussies over energiebesparing, maar ook om het welzijn van mensen te bevorderen in de zorg, gezondheid, verkeersveiligheid en sport. De NSVV is een vereniging die bestaat uit kernteams met specialisten uit de lichtwereld. De NSVV deelt haar kennis over licht via publicaties, nieuwsbrieven, workshops en congressen. Ook kunnen mensen met vragen over licht een antwoord vinden via bijvoorbeeld de website.

Gedragscode lichtberekeningen

Hoe de NSVV deze rol praktisch invult zien we bij de gedragscode lichtberekeningen.  De NSVV heeft uniforme regels ontwikkeld die lichtberekenaars moeten volgen. Zo zijn klanten in staat om de uitkomst van de lichtberekening van de ene aanbieder te vergelijken met een berekening van een andere aanbieder. Je kunt dit vergelijken met de rol van de Michelinsterren bij het waarderen van de kwaliteit van restaurants. Alleen door een vaste lijst aan variabelen op te stellen is de kwaliteit van restaurants goed te vergelijken. Zo wil de NSVV ook lichtberekeningen vergelijkbaar maken voor klanten.

Professionaliseringsslag

Voor de aanbiedende lichtpartij geeft de gedragscode een professionaliseringsslag en een erkenning van zijn kwaliteit in de markt. Metz: “Het is belangrijk dat opdrachtgever en opdrachtnemer volgens dezelfde uitgangspunten met elkaar kunnen communiceren. Daarom nemen we dit soort initiatieven, allemaal bedoeld om de lichtmarkt nog transparanter te maken.”

Voor meer informatie over de gedragscode

https://www.nsvv.nl/gedragscode-lichtberekeningen/